Informació general

FA 10 ANYS: L'alta demanda obliga a ampliar el servei d'expedició del DNI de l'OAC a dos dies a la setmana

Per Judit Pinazo



L'equip de la Policia Nacional atenia ahir al matí una renovació de DNI, a les oficines de l'OAC
Notícia publicada el 3 de novembre de 2006

Ara fa un any es va posar en marxa el servei d'expedició del DNI a través de l'OAC de Cambrils. El servei ha tingut molt bona acollida entre els ciutadans i la demanda d'altes i renovacions del Document Nacional d'Identitat ha augmentat cada mes. Per aquest motiu s'ha decidit ampliar el servei i s'oferirà dues vegades per setmana, i no una, com es feia fins ara.

L'elevada demanda ha obligat a anar modificant el servei en varies ocasions durant aquest primer any de funcionament del servei. En un inici, per comprovar el volum de demanda, es va establir fer-ho cada 15 dies però en poc més d'un mes es va veure que era insuficient i es va passar a fer cada setmana, concretament els dijous de nou del matí a una de la tarda. A partir està previst que es faci també els dimarts al matí.

Recordem que per a realitzar aquest servei, l'Ajuntament, únicament cedeix les instal·lacions de l'OAC i la connexió informàtica, ja que els encarregats de fer-ho són un equip de la Policia Nacional –cos que té la competència sobre aquesta matèria– format per dues persones que cada dijous atenen una mitja de 80 expedients. En aquest any que fa que està en funcionament el servei, s'han tramitat un total de 1.619 DNI, entre altes i renovacions i l'OAC ha atès més de 3.500 consultes relacionades amb el servei.

Cita prèvia

Totes les persones interessades en renovar-se o fer-se el DNI a l'OAC han de trucar abans i demanar hora, també es pot demanar a les mateixes oficines de l'OAC, o bé fer-ho per internet o per telèfon. La responsable de l'OAC -Laura Forcadell- explicava ahir en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que el fet de donar hora és molt més còmode tan per l'equip de la Policia Nacional com pels ciutadans "fen't-ho d'aquesta manera la gent ha d'invertir molt menys temps en el tràmit, perquè ja té el dia i l'hora concertada, alhora que no cal que es desplaci fins a Reus o Tarragona i hagi de fer cues d'espera des de primera hora del matí, que és el que passa habitualment". Tot i això, Laura Forcadell, reclamava una major responsabilitat per part del ciutadà en respectar el dia i hora que se li ha otorgat "sovint ens trobem que hi ha gent que no es presenta i no avisa, mentre que si ho fessin podriem assignar les hores que queden lliures a altres persones".

Un altre dels aspectes positius del servei, segons Forcadell, és que quan se cita a la gent, l'OAC informa de tota la documentació que necessitarà per renovar o donar d'alta un DNI. Aquest és un aspecte, segons la responsable de l'OAC, molt valorat per l'equip de la Policia Nacional, ja que els hi facilita molt la feina. D'altra banda, tota la gent que tramita el DNI a Cambrils, ajuda a disminuir el volum de feina a les comissaries de Reus i Tarragona.

El DNI electrònic

La primavera de l'any 2007 està previst que es comencin a expedir els DNIe, és a dir els Document Nacional d'Identitat Electrònic a Catalunya, que poc a poc anirà substituïnt al DNI tradicional. Actualment ja es fa en alguns indrets de l'Estat com Burgos o alguns municipis gallecs, tal i com explicava la directora del Departament d'Atenció al Públic de la Policia Nacional de Reus, Soledad Sánchez. Un dels principals beneficis que tindrà el DNI electrònic serà que s'entregarà al moment i permetrà fer operacions per internet a través de la signatura digital. Aquest serà un document similar a l'actual però que contindrà en el seu interior un xip electrònic amb la informació bàsica per acreditar la identitat del titular i la signatura de documents electrònics.

De moment els equips mòbils dels que disposa la Policia Nacional per tramitar DNI, com el que es desplaça a Cambrils cada setmana, no està previst a curt termini ofereixi aquest servei al municipi, ja que els aparells que es necessiten són massa grans per traginar-los d'un lloc a l'altre. Tot i així quan es comenci a oferir el servei a Catalunya, qui ho vulgui podrà sol·licitar-lo a qualsevol comissaria de la Policia Nacional.

Comenta aquest article