Cultura

Una ruta guiada a Vilallonga del Camp i Cervera segueix els passos dels anys de formació d'Antoni de Gimbernat

Per Manel Tarés

Foto de grup dels participants a la sortida, a Cervera

Aquest dissabte es va dur a terme la ruta guiada del Cicle de Memòria de Tardor que, enguany, està dedicat a la figura cimera del cirurgià cambrilenc Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816). A diferència d’altres anys en què la ruta es feia en escenaris del municipi, aquesta vegada s’han volgut resseguir els passos dels anys de formació de Gimbernat.

La primera parada va ser a Vilallonga del Camp, on el grup de participants a la visita guiada va visitar l’església neoclàssica i el Museu-Arxiu Pere Virgili de la mà dels membres del Centre d’Estudis local i amb l’acompanyament de l’alcalde del poble, Ignasi Valera. En aquest últim espai, els visitants van poder veure, entre altres elements, un conjunt molt interessant d’eines quirúrgiques del segle XVIII, així com un teler manual, molt ben conservat, testimoni de l’antiga indústria tèxtil artesana d’aquest poble del Tarragonès. La visita a Vilallonga del Camp va servir per complementar la conferència que el passat 11 d’octubre va donar el doctor Rafael Albiol al Centre Cultural de Cambrils sobre el cirurgià Pere Virgili, fill d’aquell poble i principal mentor de Gimbernat.
A continuació, els participants es van desplaçar fins a Cervera, on, després de dinar, van visitat la Casa Museu Duran i Sanpere, guiats per la seva directora Carme Bergés, i l’edifici de l’antiga Universitat de la mà d’un guia del patronat de turisme d’aquesta ciutat.

La ruta va comptar amb vora seixanta participants, entre els quals l’alcaldessa –Camí Mendoza– i diferents regidors de l’Ajuntament de Cambrils, que, coordinats pel director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, es van desplaçar en autocar als diferents punts. La ruta va començar a les nou del matí i va arribar a Cambrils a un quart de deu del vespre.



Dalt i baix, diferents moments de la ruta guiada que va tenir lloc aquest passat dissabte

Comenta aquest article