Camp

Innovadores propostes de dansa i moviment gestual, aquest cap de setmana, al Festival COS de Reus

Per Redacció

Espectacle "Tranzmutation" que tindrà lloc avui divendres, a les 19 hores, a la Sala Santa Llúcia de Reus

El Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2016 presenta aquest cap de setmana algunes innovadores propostes de dansa i moviment gestual que posen a prova els límits de l'expressió corporal. La producció txeca “Tranzmutation” seleccionada en el programa europeu Move Awards aquest divendres i els diferents espectacles de dansa de dissabte i diumenge portaran a Reus coreografies gairebé impossibles amb intensos missatges a l'entorn de l'anhel de llibertat i amor. Un dels pilars del COS 2016 serà el ventall de propostes de dansa que s'hi poden trobar. Un dels factors que hi ha contribuït és la incorporació a l'equip organitzador de l'equip de la ballarina i coreògrafa reusenca Anna Borràs, la qual en col·laboració amb la també ballarina Ariadna Llussà, la periodista cultural Carlota Moragas i la productora audiovisual Marta Arjona han dissenyat un programa d'esdeveniments de dansa inclosos en la programació del festival.

“4 Herman@s”, una gran cloenda


Un dels moments més destacats del festival serà el de la representació de “4 Herman@s”, una combinació de hip hop en què es mostra la relació entre dues germanes ballarines (dins la peça “Raindú”, amb Berta i Clara Pons) i entre dos germans ballarins (en la peça “Solo2”, amb Pol i Lluc Fruitós). Això serà diumenge al Teatre Bartrina (18:00 h) i servirà com a cloenda de la 19ª edició del COS.

Divendres, la força txeca de “Tranzmutation”


El COS 2016 continua la col·laboració iniciada en els darrers anys amb el programa europeu de foment de les arts gestuals “Move Awards”. En aquest sentit, la peça escollida com a representació europea de primer nivell és la txeca “Tranzmutation”, que explora les possibilitats de la comunicació a través del cos intentant anar molt més enllà de les paraules. Segons els seus autors, Jan Komárek i Andrea Miltnerová, el seu “conte fràgil és una invitació a la frontera entre el potencial destructiu i el plaer: 'Tranzmutation' és un v iatge a les zones frontereres entre l'autodestrucció i la transcendència”. L'espectacle es pot veure divendres 21 a la Sala Santa Llúcia (19:00).

Dissabte intens de dansa


Dissabte 22 d'octubre el COS viurà un capítol molt intens dedicat a la dansa a través de diferents espectacles, alguns en els nous espais de carrer en què es realitzarà el festival. D'una banda es portarà a terme la presentació a la plaça de Prim (18.00 h) de la Mostra de dansa amateur resultat del taller impartit per Llussà i Borràs com a activitat paral·lela al festival. Després d'aquesta exhibició, a les 18:30 h, també la plaça Prim serà escenari de “Huntresses”, de Nicolas Ricchini Company, i a les 19:00 h la plaça del Dr. Sabater serà l'espai de presentació d'”Alfred”, de Pol Jiménez, una altra acció de dansa. A les 19:30 h del mateix dia la dansa d'Anna Borràs i Ariadna Llussà arribarà al Jardí de Cal Rull, amb un espectacle que constarà de quatre peces: “The falling woman”, “DansLands”, “15” i “Siq”. Les tres primeres peces inclouran la videodansa, mentre “Siq” ofereix una coreografia guanyadora del 1r Premi al II Certamen Mujer Contemporánea d'Almeria i reconegut, entre d'altres llocs del món, al I Festival Internacional de Danza de la Ciudad de México.

“Peces curtes”, una selecció exquisida


El mateix dissabte a les 21:00 h el Teatre Bartrina reunirà diferents peces breus de dansa, en què s'inclouen les companyies Umma Umma Dance, La Taimada i la companyia Plan B, en la qual participa la reusenca Ariadna Llussà amb Alberto Gnola. Es tracta d'una selecció de fragments de diversos espectacles que convertiran aquesta sessió en una de les perles del festival, imprescindible per a qualsevol amant de la dansa o el teatre gestual.D'aquesta manera, tal i com ha recordat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, “el festival augmenta la seva presència al carre r i amplia el ventall de disciplines relacionades amb les arts del gest i el moviment i disposa al mateix temps d'un magnífic escenari com és el Teatre Bartrina en el qual incorporem al festival espectacles d'altíssima qualitat i gran reconeixement internacional”.
El Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus COS 2016 assoleix enguany la 19ena edició amb nous espectacles i propostes, alguns dels quals són novetats respecte d’edicions anteriors, ja que l’esdeveniment s’obre especialment a la disciplina de la dansa. El festival, del 20 al 23 d’octubre, afegeix també nous escenaris: a més dels ja habituals teatres Bartrina, Fortuny, Bravium, Orfeó i Santa Llúcia, la programació es podrà veure també a espais urbans com la plaça de Prim, la plaça del Doctor Sabaté o el jardí de la Casa Rull.

Com a activitats paral·leles s'han organitzat tres tallers de dansa, un dels quals adreçat a no entesos, un de dansa familiar i un per a amateurs, alumnes de dansa i semiprofessionals. Al mateix temps, el col·lectiu Soul Dance també ha volgut col·laborar en l'organització del COS 2016 incorporant diferents tallers escolars de treball de les emocions a través de la dansa a cinc escoles de la ciutat, que culminen aquest divendres a l'Escola Isabel Besora.

Comenta aquest article