Cultura

La conferència del doctor Rafael Albiol sobre Pere Virgili enceta el cicle de Memòria de Tardor 2016

Per Manel Tarés

Rafael Albiol i Gerard Martí en la conferència del Cicle de Memòria de Tardor d'aquest passat dimarts al vespre

El passat dimarts al vespre, va tenir lloc a la sala d’actes del Centre Cultural la conferència “Pere Virgili, protector i mestre d’Antoni de Gimbernat”, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili. L’acte s’emmarca dins del cicle commemoratiu que promou l’Ajuntament en motiu del bicentenari de la mort de l’il·lustre cirurgià cambrilenc. La conferència va anar a càrrec de Rafael Albiol i Molné, doctor en Medicina i Cirurgia, que és fill de Vilallonga del Camp i va escriure, fa uns anys, una biografia dedicada a l’eminent cirurgià Pere Virgili i Bellver (1699-1776), també nascut en aquella vila del Tarragonès. La carrera de Virgili fou llarga i intensa, un exemple d’esforç, tenacitat i intel·ligència. Molt lligat a la sanitat militar, va destacar, sobretot, per haver organitzat un sistema modern d’educació en Cirurgia, després d’haver fundat el Reial Col·legi de Cirurgia de Cadis, el primer de l’Estat espanyol, i, a continuació, el de Barcelona. Precisament, un dels primers professionals que es van beneficiar d’aquests col·legis fou Antoni de Gimbernat, que gaudia del guiatge de Virgili. Aquest va cridar Gimbernat, recent llicenciat, perquè s’encarregués de donar les primeres classes d’Anatomia del nou col·legi barceloní.

El doctor Albiol Molné va fer un repàs de la vida professional de Virgili, donant moltes dades i informacions, documentades de manera cronològica. Pere Virgili va ser nomenat cirurgià major de cambra pel rei Ferran VI, a més, va aconseguir abans que la resta de països europeus, que s'unissin la cirurgia i la medicina, entre d'altres fites destacades de la seva biografia.
La conferència, que va ser presentada per Gerard Martí, director del Museu d’Història de Cambrils, va comptar amb una quarantena d’assistents.

Conferència de Manel Tarés i sortida cultural a Vilallonga del Camp i Cervera

La xerrada del doctor Albiol sobre Pere Virgili ha estat el primer acte del cicle de Memòria de Tardor dedicat, enguany, a la figura de l'il·lustre cirurgià cambrilenc Antoni de Gimbernat. El proper acte tindrà lloc el dimecres 19 d'octubre, a les 20 h. al Centre Cultural, i serà una conferència sobre "Segle XVIII: Antoni de Gimbernat i Arbós (1734 - 1816) que anirà a càrrec de l'historiador cambrilenc Manel Tarés.
El següent acte tindrà lloc el dissabte 22 d'octubre i consistirà en una sortida cultural amb desplaçament a Vilallonga del Camp i a Cervera per descobrir els orígens acadèmics d'Antoni de Gimbernat. La sortida es farà en autobús que sortirà a les 9 del matí del costat del Palau Municipal d'Esports. La primera aturada es farà a Vilallonga del Camp on es visitarà l'església de Sant Martí i el Museu Pere Virgili. Després s'anirà fina a Cervera on es farà una visita a la Casa Museu Duran i Sanpere i a l'edifici de la Universitat, del segle XVIII. El bus i les entrades als museus són gratuïts i qui vagi a la sortida només s'ha de fer càrrec del dinar que pot ser conjunt, al preu de 16 euros per persona, o bé portar-se'l ell. Per anar a aquesta sortida és imprescindible inscriure's a l'adreça museu@cambrils.org o bé al telèfon 977 794528







Comenta aquest article