Camp

El Museu de Reus reprèn les visites guiades al refugi antiaeri de la Patacada

Per Redacció

El Museu de Reus continua aquest dilluns 3 d'octubre les visites guiades al refugi antiaeri de la Patacada, que es realitzen cada dilluns a les 18:00 h. Les inscripcions individuals són obertes i es poden realitzar contactant amb el Museu de Reus. Continua oberta, com fins ara, la possibilitat de fer visites concertades per a grups en horaris acordats prèviament. El refugi de la plaça de la Patacada és l'únic refugi antiaeri públic del nucli urbà reusenc que es pot visitar a l'actualitat, gràcies a l'accés obert amb motiu de la construcció del Centre Cívic del barri del Carme.

La visita a aquest equipament permet apropar-se al coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil espanyola de 1936-1939 i, sobretot, al patiment de la població no combatent i l'esforç de defensa civil que va suposar, molt significatiu en el cas reusenc, en un moment en que l'ús de l'aviació –per primer cop en una guerra europea– va permetre atacar qualsevol punt del territori a la rereguarda.
Les obres d'aquest refugi s’iniciaren el 30 d’octubre de 1937 i s’allargaren, almenys, fins a l’agost de 1938, però, tal com succeí amb altres refugis, no es pogueren acabar segons el projecte inicial, que consistia en quatre llargues galeries que feien cap a una sèrie de galeries interiors, disposades transversalment. Aquestes no es van fer, com tampoc la infermeria o els serveis. Amb tot, la capacitat final d'aquest refugi era de més de 1.200 persones, el tercer de la ciutat en capacitat. El refugi tingué cinc entrades públiques, a les quals se sumaren quatre entrades particulars amb les seves corresponents galeries d’accés des de tallers ubicats al carrer de Sant Llorenç i del Sol.

Itinerari comentatL'itinerari comentat consta d'una introducció, a l'entrada interior del refugi –on hi ha una petita exposició sobre els bombardeigs durant la Guerra Civil i una mostra d'imatges realitzades per l'aviació italiana que atacava Reus– i un recorregut comentat per una part de les galeries del refugi. Per raons de mobilitat i de comoditat en l'accés a les explicacions, els grups de visita no han de superar les quinze persones. Les visites es realitzen sempre acompanyades d'un tècnic del Museu de Reus.
El Museu proposa visites cada dilluns, a les 18:00, per aquelles persones que hi vulguin assistir, prèvia inscripció, a títol individual.
També ofereix visites per a centres educatius, entitats, associacions veïnals, colles... amb un mínim de 8 persones i un màxim de 15, en horari a concertar en cada cas. Les persones interessades es poden apuntar a les visites dels dilluns o demanar visites concertades per a grups, escrivint a irecuenco@museudereus.cat o trucant al 977 010 660.

Comenta aquest article