Informació general

L'Ajuntament dóna llum verda a la modificació puntual del Pla General per construir el camp de golf i el complex residencial i hoteler del Parc Samà

Per Josep Maria Ferrando

Porta d'accés que deix veure al fons
una torre de l'edifici del Parc Samà
Amb crítiques aferrissades de l'oposició i amb un decidit vot de suport, el ple municipal del dia 15 de març va donar per aprovada de manera definitiva la modificació del Pla General que permetrà que l'empresa Med Group porti endavant el projecte de camp de golf del Parc Samà, que inclou un complex residencial i hoteler, i la construcció de 522 unitats familiars.

El regidor d'Urbanisme, Anton Callau, va defensar de nou la decisió de l'equip de govern d'aprovar les modificacions, i una altra vegada va explicar que la densitat d'habitatges estava molt per sota de la que hi ha en altres zones de Cambrils. I va reiterar textualment que “una inversió d'aquestes característiques a Cambrils no estem en condicions de deixar-nos-la escapar, Cambrils creixerà amb aquest tipus d'inversió, els camps de golf són zones verdes, veig que es pot passejar i que es pot gaudir d'aquests espais verds”. El regidor, a preguntes de l'oposició, va deixar clar que en cap moment l'Ajuntament expropiaria cap terreny per poder fer l'accés al camp de golf.

Robert Benaiges va dir que aquesta aprovació és la verificació que l'interès privat ha prevalgut sobre l'interès públic, textualment va dir referint-se a l'equip de govern que “si s'aprova aquest projecte tal com està, vostès tenen la responsabilitat del que ens vindrà en el futur: problemes urbanístics i de comunicacions, de serveis, de subministrament d'aigua, de finançament públic i problemes mediambientals en el nostre municipi, i això no es una visió apocalíptica, és una visió contrastada per tècnics i pel sentit comú”. Altres problemes afegits, en opinió de Robert Benaiges, són els accessos i les cessions. Com a resum va dir que “aquest projecte no representa cap benefici per al nostre municipi”. Jordi Savall va sumar les seves crítiques a l'aprovació d'aquesta modificació. I també Salvador Matas es va mostrar especialment crític, dient entre altres coses que fins ara la Generalitat no ha fet res per regular els camps de golf; va dir concretament que “la política de la Generalitat fins ara ha estat deixar fer als poderosos”.

L'oposició qualifica de greu que la Comissió Provincial d'Urbanisme informés a l'Ajuntament que estava d'acord amb les modificacions

Un dels punts que va aixecar més controvèrsia va ser l'existència d'un fax no signat enviat a l'Ajuntament pel cap de servei de la Comissió Provincial d'Urbanisme, Francesc Santacana, on considera que la proposta que li va fer arribar un arquitecte de l'empresa sobre espais lliures i equipaments dóna compliment a les modificacions exigides per la Comissió. Salvador Matas es va mostrar molt crític amb aquesta iniciativa, ja que per al regidor és la Comissió d'Urbanisme qui ha de prendre decisions i no el cap de servei.

Proposta de conveni amb l'Estació Nàutica
 
Xavier Martí va defensar davant del ple l'aprovació del futur conveni de col·laboració amb l'Estació Nàutica. Per al regidor de Turisme aquest conveni possibilitarà que Cambrils pugui gaudir d'un ventall més ampli d'oferta turística. El conveni es firmarà entre els tres municipis implicats, Cambrils, Salou i Mont-roig-Miami-Platja. El regidor Jordi Savall es va mostrar en certa manera crític amb la proposta, tot i estar d'acord amb l'Estació Nàutica, i va demanar que el conveni contemplés diversos apartats que feien referència a l'Ajuntament. Com per exemple que es posés una data a la cessió de l'espai al Patronat Municipal de Turisme, que s'acceleressin els tràmits de legalització definitiva d'Estació Nàutica, i que existís per part dels municipis que hi participen una fiscalització de tot el finançament de l'entitat.

§ El regidor Salvador Matas va afirmar que el camp de golf es regarà amb aigua de pous §

Una de les afirmacions que va fer Salvador Matas al ple i que ha resultat realitat és que les noranta hectàrees del camp de golf es regaran amb aigua de pous. El regidor en culpa la Generalitat i la manera com l‘Agència Catalana de l'Aigua va canviar un informe en ple mes d'agost. El regidor va explicar que això s'havia fet perquè de moment l'aigua de la depuradora de Cambrils és salada a causa de les filtracions de les canalitzacions, per tant no es pot fer servir per al rec. A partir d'aquí bona part del debat es va centrar en els problemes d'abastament i de conduccions d'aigua que es generaran amb aquest nou projecte.

§ IC-Verds va presentar al Parlament una proposta no de llei perquè es desestimés el projecte del Parc Samà§

En una part de la seva intervenció, el regidor d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Salvador Matas va fer pública la presentació a la Comissió Territorial de Catalunya d'una proposició no de llei demanant una moratòria fins que no s'hagués elaborat una regulació per llei dels camps de golf a Catalunya. IC-Verds va denunciar que el Govern de la Generalitat ha enganyat els partits polítics i la societat fent creure que Catalunya comptava amb un Pla Director de Camps de Golf, que s'hauria d'haver aprovat l'octubre passat, i que encara està pendent.

Comenta aquest article