Informació general

Queixes dels veïns per les obres de la segona fase de remodelació del nucli antic

Per Ignasi Martí

Obres de remodelació al carrer Fàbregues
Al llarg del passat mes de gener es va reemprendre les obres de la segona fase de remodelació del nucli antic, iniciant el condicionament dels carrers del Forn, de Fàbregues, de Lloberas i de Sant Pau com a carrers de vianants. Tal i com manifesta Eleuteri Piñol, president de l'Associació de Veïns “El Portal” en previsió d'aquestes obres, el passat 16 de juliol de 2001 representants de l'associació i d'altres veïns del barri es van reunir amb el regidor d'Urbanisme i Obres Públiques, Francesc Garriga, per tal de tractar aquesta represa de la remodelació del nucli antic (que ja es feia amb retard pels problemes de clavegueram al carrer del Forn i al carrer de Fàbregas). Eleuteri Piñol recorda com en aquella reunió els veïns reunits van rebre la confirmació que per tal de convertir en zona de vianants els carrers no s'utilitzaria el paviment que es va col·locar a la plaça d'Espanya en l'anterior fase. Tanmateix aquella primera convocatòria no pretenia ser la definitiva, no se sabia amb exactitud les dates d'inici de les obres i es va acordar que el mes de setembre es tornarien a reunir per tal de tractar amb més detall les condicions i característiques d'aquesta segona fase. Per Eleuteri Piñol la sorpresa va vindre quan aquesta segona reunió prèvia a l'inici de les obres ja no va tenir lloc i es va iniciar la remodelació el mes de gener sense previ avís a l'Associació de Veïns i als veïns. Des de l'Associació de Veïns creuen que aquesta no és la forma pactada i menys encara quan per part de l'Ajuntament se'ls va comunicar l'inici de les obres per carta i amb la intenció que fos aquesta entitat qui s'encarregués d'avisar els veïns afectats (fossin o no associats). Segons Eleuteri Piñol l'única notificació que han rebut els veïns és la de les contribucions especials que els pertoca pagar.

El tema no s'acaba aquí, ja que un cop iniciades les obres tant els veïns com l'Associació de Veïns van observar amb estupor com per soterrar les línia elèctrica dels carrers esmentats s'han col·locat unes caixes de formigó de 1,25 metres d'alçada per 24 centímetres d'ample a la façana d'alguns edificis. Per Eleuteri Piñol no tenien cap notícia sobre aquest tipus d'instal·lacions que segons ell, tenen majors dimensions o simplement són inexistents a les remodelacions de la plaça d'Espanya o del carrer de l'Hospital “a la reunió de juliol de 2001 no vam treure aquest tema ja que creiem que es faria igual que en aquests casos”. Des de l'Associació de Veïns carreguen contra l'impacte visual que suposen aquestes caixes de formigó en aquest tipus de carrers amb interès històric, i per l'arbitrarietat en com s'han instal·lat. Piñol creu que com a mínim aquests elements haurien d'haver fet optar per una simplificació del nombre de caixes en cada carrer (quatre al del Forn, set al de Fàbregues i sis al de Lloberas) a més d'haver-se pogut pactar amb els propietaris de cada habitatge la seva instal·lació a la façana. Segons ells, aquesta falta de diàleg amb els propietaris (han tingut una reunió amb el regidor Francesc Garriga i amb l’enginyer municipal Enric Penalba un cop col·locades les caixes) fa que ara mateix la gran majoria no accepti que aquestes caixes s'empotrin a les façanes dels seus edificis, on, segons Piñol, en nombrosos casos és tècnicament impossible. Piñol opina que “al nucli antic de Reus no passa això” i afegeix “les caixes les posa l'Ajuntament, perquè vam trucar a Fecsa-Enher i no en sabien res de la seva instal·lació”. Des de l'Associació de Veïns lamenten la seva impotència a no poder fer res per evitar el que per a ells suposa un trencament de la fesonomia d'aquests carrers i es mostren molt desmoralitzats pel que ells consideren una falta de sensibilitat per part de l'Ajuntament a l'hora d'emprendre obres en el nucli antic del municipi.

§ Francesc Garriga, regidor d’Obres Públiques “Aquí hi ha hagut una confussió”§

El regidor d’Obres Públiques, Francesc Garriga, estava convençut que des de la junta de l’Associació de Veïns “El Portal” ja s’havia avisat els veïns de l’inici de les obres als seus carrers, “abans de començar les obres vam tenir una reunió amb l’associació de veïns per parlar de les obres. Aquí hi ha hagut una confussió ja que jo creia que ells avisarien tots els propietaris, cosa que no es va fer. Això no passarà més ja que a partir d’ara s’avisarà personalment a tothom abans de començar unes obres”. Respecte a les caixes de distribució elèctrica que s’han instal·lat als carrers remodelats, el regidor diu que són les que dicta la normativa de Fecsa. L’Ajuntament ha enviat una carta on es demana als propietaris dels habitatges d’aquests carrers si deixen empotrar les caixes a les parets de les cases, “Fecsa ens va dir que ho havia preguntat als veïns i que la majoria no n’havia donat l’autorització per fer-ho. L’empresa s’encarrega d’empotrar les caixes als veïns que donen el seu permís”, va manifestar el regidor.

Comenta aquest article