Societat

El Reis Mags d'Orient puntuals a la seva cita anual

Per Èlia Bellmunt

El diumenge 30 de desembre van arribar a Cambrils els Heralds de Ses Majestats, tot anunciant pels carrers la seva propera visita. El dijous 3 de gener, ja s’acostava el gran dia, els Heralds van visitar el Parc Infantil de Nadal per recordar a tots els presents que malgrat la pluja que queia aquell dia, els Reis Mags farien tots els possibles per arribar puntuals a la seva cita. Finalment, el dissabte 5 de gener, a les set del vespre, un gran castell de focs artificials anunciava l’arribada imminent de tot el seguici. Ses Majestats van fer tot seguit la seva entrada al port duts per barques engalanades fins a desembarcar en el moll. Allà es van enfilar a les carrosses i es va iniciar la cavalcada. Cada rei compta amb un seguici personal de cavallistes, tres jeeps amb quatre patges a cadascun i una carrossa amb patges. Ja que les obres del port ho van permetre, enguany es va desfilar per tota la façana marítima i després de fer una cercavila per diversos carrers es va arribar a la plaça del Pòsit. Allà eren molts els congregats esperant l’ocasió per donar la benvinguda després d’un any de paciència.


L’alcalde de Cambrils, Joan Serra, va fer un discurs de benvinguda i tot seguit el rei Melcior, el rei blanc, va prendre el torn de la paraula. En nom de tots tres va agrair la rebuda que els va oferir el poble cambrilenc, va recordar les penúries viscudes en el llarg viatge des d’Orient i va recordar que venien carregats de regals (i també d’euros) per aquells que havien fet bondat. Després dels aplaudiments, es va formar una llarga cua d’accés a l’escenari per pujar a donar la carta a les mans dels Reis Mags; un per un, tots els nens i nenes van poder acostar-s’hi. Quan va finalitzar la recollida, Ses Majestats es van enfilar de nou a les carrosses per seguir el seu recorregut cap a la vila. Durant la cavalcada a una de les carrosses se li va xafar un dels eixos. Preveient la possibilitat que el rei o algun dels seus patges poguessin prendre mal, es va optar per reduir la cavalcada i que Ses Majestats arribessin abans a la plaça d’Espanya. Allà, de nou, van atendre tots els nens i nenes que se’ls van acostar per entregar-los les seves cartes. Els Reis Mags, però, encara no havien acabat la feina a la nostra localitat. L'endemà van repartir els juguets en mà durant tot el matí. Després d'aquesta feinada se'n van entornar cap a l'Orient.

Enllestir la visita de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient

Per tal que la visita dels Reis Mags sigui un èxit, al darrere hi ha moltes hores de feina. L’AAA La Salle és l’encarregada de l’organització i de procurar que tot estigui a punt. La feina comença molt abans de l’arribada dels Heralds, ja que cal posar a punt tot el vestuari, les perruques, les corones, les medalles, els guants, les carrosses... Cada any tot el vestuari es porta a la bugaderia i es repassen els defectes per l’ús: manca de botons, vores descosides, ganxets perduts... Les perruques, bigotis i d’altres són duts a la perruqueria per tal que rebin un tractament que els mantingui. Cal també engalanar les barques dels pescadors i les carrosses.

Pel que fa als patges i patgesses, aquests són joves que sovint veuen així recompensada la seva participació en l’Homenatge a la Vellesa que se celebra el juny durant la Fira. Fer de patge és una compensació per col·laborar en la tasca de servir plats que sovint és més dura. Aquests són els qui tenen preferència davant de qualsevol altre que pugui oferir-se voluntari i que també és acceptat. La tarda de l’arribada, des de les tres, ja s’està enllestint el seguici. Cal vestir, pentinar i maquillar-los a tots. L’ordre s’estableix en funció de la seva posició en la cavalcada. Aquest any es van repartir 1.500 quilos de caramels entre la cavalcada i el repartiment de l’endemà.

La nit de Reis, al pavelló municipal són classificats per carrer i número tots els paquets, aquest any a l’entorn dels 1.500. En molts establiments cambrilencs poden trobar-se les etiquetes distintives per tal que els Reis duguin els paquets a casa. Disposar-ho tot en ordre per a l’endemà suposa una gran tasca logística. Per al repartiment són necessaris dos jocs de reis i el seu seguici, un per a la zona de la platja i l’altre per a la vila. A les urbanitzacions de llevant i ponent es destina un rei a cadascuna i el seu seguici.

§ Novetats§

La principal novetat d’enguany ha estat la renovació del vestuari. Reis, patges i patgesses, heralds i cavallers han vist renovat i incrementat el seu vestuari. Els antics vestits no es renovaven en la seva totalitat des del 1989, any en què TV3 va oferir la cavalcada en directe per televisió. Alguns vestits s’havien anat renovant parcialment però feia 13 anys que no es feia una renovació d’aquestes dimensions. Aquesta inversió ha permès augmentar la quantitat fins a una vuitantena de vestits, la qual cosa ha fet possible que hi hagués més patges per jeep i per carrossa.

L’accident d’una de les carrosses ha posat l’alerta sobre aquestes i els tractors que l’arrosseguen. Tot i que aquests ja tenen molts anys només s’utilitzen una vegada a l’any, per la cavalcada. Ara seran sotmesos a una profunda revisió en un taller mecànic, el conjunt dels tres, per tal de fer-los una profunda revisió i preveure possibles accidents futurs.

El volum de sol·licituds per al repartiment de paquets ha fet decidir l’organització a incrementar a dos els reis destinats a cadascuna de les urbanitzacions ja que en aquestes la repartició és més dispar i es necessita més temps per a completar el lliurament. El lliurament de paquets casa per casa és un fet força insòlit, pocs són els pobles que compten amb aquest servei i en alguns són lliurats la mateixa nit de l’arribada. L’excepcionalitat de Cambrils ha fet que alguns que tenen una segona residència aquí vinguin des de Saragossa, Barcelona o d’altres indrets per tal que la canalla rebi directament els paquets de mans de Ses Majestats.

Comenta aquest article