Informació general

Nova onada de robatoris

Per Lluís Rovira i Barenys

Molts robatoris s’han comès en establiments comercials aprofitant l’hora del migdia i provocant el trencament d’aparadors
La nova onada de robatoris que ha patit la nostra població des del passat mes de desembre ha tornat a encendre els llums d’alarma dels diferents sectors socials. L’increment de robatoris ha estat espectacular. Durant el mes de desembre hi ha hagut 160 denúncies de robatoris, la qual cosa suposa més del doble del que era habitual per aquestes dates. Durant la primera quinzena del mes de gener l’estadística de robatoris continuava donant uns valors similars, havent-se enregistrat ja la seixantena de denúncies en poc menys de 15 dies.

Reunió amb el subdelegat

Representants de l’Ajuntament i de la Unió de Botiguers van mantenir una reunió amb el subdelegat del Govern, Àngel Sagardoy, per parlar de seguretat ciutadana. La reunió va tenir lloc el passat dia 16 de gener i va comptar amb la presència dels regidors Anton Callau, Antoni Laguna i Pere Llorens i del president de la Unió de Botiguers, Jordi Sancho. En aquesta reunió el subdelegat es va comprometre a parlar amb el tinent coronel de la Guàrdia Civil a la demarcació per tal que s’incrementés la presència d’efectius de la Guàrdia Civil a la nostra població, però sense concretar-ne el número. El subdelegat també es va comprometre a portar la problemàtica de la seguretat ciutadana de la Costa Daurada al govern central i va dir que dintre de dues setmanes visitaria personalment Cambrils per parlar sobre aquesta qüestió. Per tal d’incrementar aquesta pressió sobre el govern central el mateix regidor d’Urbanisme, Anton Callau, present a la reunió, es va comprometre a fer arribar una nota personal al ministre de l’Interior, Mariano Rajoy, durant el congrés del PP a Madrid que es va celebrar el darrer cap de setmana de gener.

§ La plantilla de la Policia Local s’incrementarà en 9 agents més§

L’Ajuntament té previst augmentar la plantilla de la Policia Local, aquest any, en 9 agents més. Amb aquest increment la plantilla se situarà al voltant dels 50 agents i a més disposarà d’entre 10 i 12 interins. Aquestes noves incorporacions seran gent que ja són policies, és a dir, que no els calgui fer la formació. Tal com ho explica el regidor de Governació, Antoni Laguna, “vull agafar gent amb carrera. Es tracta d’obrir les portes perquè s’hi puguin incorporar guàrdies civils com ja han fet altres municipis”. Laguna també va voler remarcar que “la guàrdia civil ja fa la feina ben feta, el problema és que no hi ha els suficients per cobrir tot el territori”.

Delinqüents de l’Est

Molts del delictes contra la propietat comesos en aquesta darrera tongada presenten unes característiques similars. Molts robatoris s’han comès en establiments comercials aprofitant l’hora del migdia i provocant el trencament d’aparadors. El regidor de Governació diu que un cop van detectar aquest increment de robatoris es va fer una ampliació de vigilància amb policies de paisà i ho van conseguir aturar una mica, “es van produir detencions. La darrera detenció es va fer a la gasolinera de l’N-340. Els individus detinguts eren de països de l’Est i dins el cotxe hi duien caixes registradores. El problema ve després, quan se’ls porta al jutjat, i entren per una porta i surten, abans que nosaltres, per una altra”, va manifestar Laguna. El regidor els qualifica com a delinqüents especialistes, “són gent que no tenen res a perdre. El que no és normal, però, és el que ha passat aquests darrers dos mesos i no solament a Cambrils sinó a tota la Costa Daurada. Recordem que la competència en matèria de seguretat ciutadana ancara està en mans de la Guàrdia Civil. Que no hi ha recursos? Això és un problema de picar més amunt i reclamar-ho”, va manifestar el regidor.

Antoni Laguna valorava la resposta del subdelegat en la reunió mantinguda el dia 16 de gener com a justa i pobre perquè “veig que l’administració central no té els recursos suficients per portar un increment de policia que pugui donar tranquil·litat a la nostra zona”, va manifestar.

Càmeres al carrer

La proposta llançada pels comerciants que s’instal·lin càmeres de videovigilància en alguns carres de la població es veu amb certa reticència per part del regidor de Governació, “crec que s’ha de fer una consulta popular perquè el fet de posar càmeres al carrer fa que es perdi una mica d’intimitat. Si el veïnat i els comerciants hi estan d’acord llavors hi té molt a dir la Generalitat”. Les càmeres de videovigilància van connectades a la Policia Local, que és qui té la competència i el control del municipi. Recentment s’han instal·lat càmeres al voltant de la Casa de la Vila que estan controlades per la Policia Local.

§ Jordi Sancho, president de la Unió de Botiguers: “Exigim seguretat a canvi dels impostos que paguem”§

El president de la Unió de Botiguers, Jordi Sancho, es mostrava escèptic davant les explicacions fetes pel subdelegat del Govern, “nosaltres li vam posar de manifest la nostra preocupació per l’increment de robatoris que estem patint i vam demanar que es posin les mesures necessàries per augmentar el control”. Sancho es mostra ferm en la reivindicació del seu sector, “exigim seguretat a canvi dels impostos que paguem. Si no se’ns dóna estem disposats a contractar vigilants pel nostre compte, a tenir un sistema de seguretat privada, tenint en compte els pocs efectius de la Guàrdia Civil que actualment hi ha a la nostre zona”.

Una altra de les propostes que va sortir del sector empresarial va ser que es contempli la possibilitat d’instal·lar videocàmeres al carrer, “nosaltres li hem dit al regidor de Governació que miri la normativa. La intenció seria instal·lar-les a les zones més problemàtiques”

§ Bretolades contra els vehicles de la Creu Roja§

Els vehicles de la Creu Roja local van ser el blanc d’uns desaprensius a meitats del mes de desembre. En una mateixa setmana els set vehicles de la flota local van aparèixer al matí amb tots els vidres de les finestres destrossats. L’acció es va repetir al cap de tres dies quan ja s’havien fet les reparacions provocades en la primera acció vandàlica. Els vehicles es guardaven a la base que la Creu Roja té a l'N-340. Després de produir-se aquests actes vandàlics els vehicles es deixen cada dia a les immediacions de la Policia Local. El president de l’agrupació local de la Creu Roja, Joan Manel Gutiérrez, es mostrava contrariat davant aquest atac als vehicles de l’entitat, “resulta sorprenent que justament s’ataquin els vehicles de la Creu Roja, que es destinen a donar servei a la població”, va comentar. La reposició dels vidres trencats ha suposat una despesa considerable a l’entitat, valorada en unes 300.000 pessetes.

Comenta aquest article