Informació general

Els cambrilencs vam beure aigua contaminada de l’Ebre durant tretze dies

Per Josep Maria Ferrando

Moment del debat sobre la contaminació amb mercuri al riu Ebre
Una moció presentada per l’oposició al ple del dia 11 de gener va posar sobre la taula l’alarma social que ha comportat la contaminació per mercuri de l’aigua de l’Ebre, i la confirmació que durant uns dies aquesta aigua ha estat utilitzada pel Consorci d’Aigües de Tarragona per al subministrament a molts municipis de Tarragona, entre ells Cambrils. La moció afirmava que des del dia 20 de desembre, quan es va produir el vessament de mercuri, fins al dia 3 de gener que el Consorci d’Aigües de Tarragona va informar els ajuntament afectats de la possible contaminació dels cabdals del minitransvassament, la població s’havia vist exposada a veure aigua contaminada. Robert Benaiges va afirmar textualment que “els ciutadans de Cambrils hem begut aigua contaminada amb mercuri”.

Perill per a la població?

L’alcalde, Joan Serra, va intervenir una vegada llegida la moció per explicar que si no s’havia fet cap avís públic el motiu va ser “perquè em van notificar oficialment que no hi havia cap perill per a la població. Quan vaig tenir més informació, juntament amb el responsable de Serveis, es va ordenar que l’aigua de l’Ebre no entrés a Cambrils i es van engegar els pous per subministrar tota la població. A partir del dia 4 tota l’aigua de Cambrils prové dels pous municipals”. Al mateix temps Joan Serra va dir que s’analitzaria l’aigua amb la freqüència que els departament tècnics creguin necessari per garantir la qualitat de l’aigua subministrada als ciutadans. D’altres iniciatives que demanava la moció era la possible neteja dels fangs dels dipòsits.
El regidor de Serveis, Pere Llorens, va dir que la qüestió de la qualitat de l’aigua és des de fa temps una preocupació constant del consistori. Ja està previst destinar una partida pressupostària per fer pous en profunditat, per garantir la qualitat de l’aigua, fins i tot alguna vegada s’havia parlat de fer un embassament.
Finalment la moció va ser aprovada per unanimitat amb la modificació demanada per l’equip de govern que es retirés en un dels punts la frase “no es pot confiar en altres administracions”. El que sí va quedar escrit és que s’havia trobat a faltar una declaració pública de l’alcalde informant la població”.

Joan Serra:
“A partir del dia 4 de gener tota l’aigua subministrada prové de pous municipals”

§ Gepec demana la depuració de responsabilitats§

El grup ecologista Gepec va demanar en un comunicat a la premsa la depuració urgent de responsabilitats pels darrers vessaments de mercuri i d’olis i hidrocarburs al riu Ebre. Per Gepec aquests vessaments són la demostració palpable de la descoordinació, la desorganització i l’opacitat amb què han actuat els responsables públics en aquest tema. El comunicat de premsa denuncia la “normalitat contaminadora” que s’ha fet evident aquesta vegada, i es pregunta si és pràctica habitual de les grans indústries llençar els seus residus químics al riu, menyspreant els riscos que comporta aquests vessaments per a la salut de les persones i el medi ambient. El Gepec finalitza dient que espera que la Fiscalia de Tarragona continuï endavant amb les diligències obertes per demanar les responsabilitats que calgui.

Comenta aquest article