Camp

Reus acollirà, del 12 al 15 de maig, la vintena edició de Trapezi Fira del Circ de Catalunya

Per Redacció

Imatge de la presentació de l'edició d'enguany. D'esquerra a dreta: Jordi Gaspar, Jordi Agràs, Montserrat Caelles, Joan Olivella i Pere Pons

Un any més, arriba Trapezi Fira del Circ de Catalunya que, del 12 al 15 de maig, tindrà lloc a Reus. En aquesta vintena edició, un total de 28 companyies oferiran els seus espectacles que, durant quatre dies, ompliran les places i carrers. Ahir al matí tenia lloc la presentació de la programació de Trapezi va anar a càrrec de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, i el director artístic de Trapezi, Jordi Gaspar. També hi va assistir Pere Pons, representant de la companyia Reale, una de les empreses patrocinadores del festival.

El Trapezi recull la gran varietat de formats que ofereix el circ català, des del públic més petit al més exigent, i desplegant totes les estètiques que existeixen en aquest art mil·lenari. Els diversos artistes que en formaran part mostraran al públic un total de 20 de disciplines: verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil·lar, Beat-Box, malabars amb pilotes normals i de rebot, masses, diàbolo, perxa xinesa, roda Cyr, trapezi en solo i en duo, corda volant, equilibris acrobàtics, equilibris sobre ampolles, corretja aèria i funambulisme. Trapezi té com a objectiu seguir donant empenta a l’autoria catalana, en una edició marcada pel suport als artistes de circ de casa nostra. També comptarà amb un focus centrat en el malabarisme. Si la darrera edició de Trapezi va destacar per ser festiva i al carrer, enguany el festival proposa una programació de circ més poètic, visual i coreogràfic, per tal que els espectadors facin volar la imaginació. Per celebrar aquests 20 anys de Trapezi, també es farà una gran festa a Barcelona, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, portant el circ de les places de Reus a la capital barcelonina amb una gran gala de circ.

Els malabars, una disciplina per descobrir


En aquesta vintena edició, el Trapezi vol potenciar una disciplina que compta amb adeptes i detractors, amants i enemics: els malabars. La Fira vol posar la mirada en aquesta tècnica a través d’artistes que s’hi aproximen des de punts de vista diametralment oposats. La ja mencionada Dulce Duca proposa a Um belo dia uns malabars expressius, viscerals i personals. Per altra banda, Malabarte, la companyia de Fernando Pose, arriba a Trapezi amb Bouncing. Pose té una tècnica clàssica impecable, amb 9 pilotes de rebot, una fita que han aconseguit molt pocs malabaristes al món. L’argentí, avui instal•lat a Barc elona, proposa un espectacle molt elegant, en què interactua amb el públic i el fa participar, sempre a partir d’un altíssim nivell tècnic. Finalment, la Compañía Nueveuno utilitza els malabars des de la mirada del circ contemporani. El seu espectacle Sinergia 2.0 es basa en una coreografia, en un espectacle molt visual en què interaccionen un ballarí i tres malabaristes. Una proposta multidisciplinar de la companyia madrilenya, que combina verticals, manipulació d’objectes i dansa.

Circ de gran format per celebrar 20 anys


En aquesta edició quatre companyies oferiran muntatges de gran format, que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta. És el cas del Cabaret que inaugurarà la 20a edició. Comptarà amb uns convidats de luxe, i serà conduit per Miquel Àngel Ripeu; que el presentarà i coordinarà conjuntament amb Celso Pereira de la companyia de circ ‘eia’. Una aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys dins del marc del Trapezi. Entre altres companyies, el Cabaret comptarà amb Atempo Circ, l’americana resident a Catalunya i artista del Ci rque du Soleil, Julie Bergez, i els reusencs Passabarret seran els músics d’aquesta gran festa que donarà el tret de sortida el dijous a les 22.30h i es repetirà les nits de divendres i dissabte a les 00:30 a la Plaça Anton Borrell.
Un altre espectacle de gran format és ...Sodade..., de la companyia francesa Cirque Rouages, una proposta suggerent en què funambulisme, trapezi i equilibris s’embolcallen de música en directe i que es podrà veure a la plaça Mercadal el dissabte i, com a espectacle de cloenda, el diumenge. Al seu torn, Leandre arriba amb Iceberg, en què el clown català, al costat de Mireia Miracle, es converteix en ieti, pallasso, carvernícola, nàufrag; miserables i gloriosos quasi a la vegada. Un espectacle que és de gran format i ben senzill a la vegada que se celebrarà a la Plaça de la Llibertat.
També a la Plaça de la Llibertat, la companyia balear Circ Bové arribarà a Reus amb Vincles, un celebrat espectacle de celebració dels 10 anys de la companyia. A través d’un element tan senzill com les canyes de bambú construeixen un espectacle que transmet l’elegància i la tècnica de les arts circenses.

20 anys de Trapezi

Per celebrar els 20 anys de la Fira, es durà a terme un llibre i una exposició fotogràfica a càrrec de Tjerk van der Meulen que repassaran els 20 anys de trajectòria de Trapezi. La mostra fotogràfica, recull pinzellades del que ha estat el Trapezi en el decurs d’aquestes dues dècades i portarà les imatges a un centenar d'establiments comercials de la ciutat.. A gairebé totes les edicions de Trapezi, el fotògraf especialista Tjerk Van der Meulen ha fet un seguiment exhaustiu de les companyies i espectacles programats a cada edició, a la vegada que ha captat magistralment l’esperit q ue omple carrers i places els dies de la Fira.
Per altra banda, una de les novetats que celebren aquests vint anys de circ a la ciutat de Reus, és la publicació del llibre 20 elefants per un Trapezi, que recull imatges de Van der Meulen i 20 escrits de personatges estretament vinculats amb la fira, membres de la direcció antiga i de l’actual, gestors culturals, professionals...que posen sobre paper que signifiquen aquests vint anys de Trapezi.

Comenta aquest article