Societat

Tota l'Endenga estrenarà una bèstia de foc a la propera edició de la Nit del Foc

Per Berta Ruiz



Un moment de la celebració de la Nit del Foc, l'any passat
La colla gegantera Tota l'Endenga de Cambrils estrenarà nova bèstia de foc en la propera edició de la Nit del Foc, que enguany celebrarà el seu quinzè aniversari el proper dia 2 de setembre.
La nova figura està inspirada en una de les dues figures decoratives situades a la part superior de la façana de la parròquia de Santa Maria, i és una mena de drac alat, amb bec i banyes. La bèstia, que pesa uns 35 quilograms, permetrà l'encesa de molts més punts de foc situats a diferents parts de la seva estructura com la boca, les ales i les potes. El nou drac de la colla serà presentat durant els actes previstos pel dissabte 2 de setembre i també participarà en el correfoc pel Nucli Antic.

El primer d’aquests espectacles, serà per als més petits, amb el correfoc infantil que es farà a la Plaça d'Espanya comptant amb l’espectacle de Diables Infantils del Ball de Diables de Tarragona, amb el què podran gaudir del foc, la llum i el so. Posteriorment s’oferirà una xocolatada per a tota la canalla participant en el correfoc i es farà la presentació de la nova bèstia de foc de la colla gegantera Tota l’Endenga.

A les 22.00 hores de la nit es farà la concentració a la Plaça d'Espanya de totes les colles participants. Enguany es comptarà amb la participació dels grups: el Ball de Diables de Tarragona, el Bou de Foc del Vendrell, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, el gegant Xaloc de Salou, la Colla de Dimonis de Massalfassar (País Valencià), Ball de Diables de Pratdip i el Ball de Diables “Els Cagarrieres” de Cambrils. També es tindrà l’animació musical del grup de percussió cambrilenc “Cop de Cap” , el Lluert de Cambrils i el gegant manotes El Marquès de los Vélez. Totes aquestes colles seran les encarregades d’encendre la Nit del Foc pels carrers del Nucli Antic, amb els seu foc, música i so. Finalment el recorregut acabarà a la Plaça del Setge amb l’encesa i l’espectacle piromusical final. Després es donarà pas a la música amb els grups Soul Machine, Dj Pemi Fortuny i el plat fort de la nit, amb el grup català Lax’n Busto.

VIII Trobada gegantera
El 10 de setembre es farà a Cambrils la vuitena trobada gegantera que se celebra cada dos anys i que enguany reunirà una vintena de colles, –provinents de tot Catalunya, especialment de les provincies de Lleida i Barcelona–, i una trentena de gegants. Està previst fer una cercavila durant la tarda pel Nucli Antic, que acabarà amb un sopar per a tots els participants a l’Escola de Música.
El dia de la Mare de Déu del Camí, el 8 de setembre, Tota l'Endenga farà la presentació del nou gegantó per a la canalla, una figura més petita, d’uns dos metres d’alçada, i especialment pensada per ser portada pels més petits de la colla. El gegant representa un soldat de les tropes castellanes que va participar en el Setge de Cambrils de l’any 1640 i té una estructura de cos articulat i “manotes” per poder moure-les i colpejar als nens.

Comenta aquest article