Informació general

Unes 500 persones es manifesten i reclamen solucions a la fallida de la Cooperativa Agrícola

Per Lluís Rovira i Barenys

Unes 500 persones van participar a la manifestació d'ahir al matí

Unes 500 persones es van manifestar, ahir al matí, pels carrers de Cambrils reclamant el retorn dels diners atrapats en la fallida de la Secció de Crèdit de la Cooperativa Agrícola. Gairebé dos mesos i mig després d'aquest sotrac econòmic a una part important de la població cambrilenca, es visualitzava al carrer la indignació dels afectats.
La concentració dels participants a la manifestació es va fer a la rotonda de l'antiga N-340 amb la cruïlla amb la carretera de Montbrió, prop de l'Ermita. Els Mossos d'Esquadra ja havien tallat els accessos a la rotonda i ja havien desviat el trànsit des d'una estona abans de la concentració. A les 12h. en punt, la manifestació es va posar en marxa en direcció al barri de l'Eixample. Davant de tot un parell de pancartes amb els lemes: "Heu arruïnat tot lo poble. La gent no té diners" i "Volem els nostres diners". Entremig una altra pancarta duia escrit "Cooperativa, BBVA, Generalitat, ens heu estafat".
La marxa va baixar per l''avinguda de Josep Vidal i Barraquer i va girar al carrer del General Prim. A la cruïlla d'aquest carrer amb el carrer de Tarragona una part dels manifestants es van aturar i alguns van cridar consignes contra l'exgerent de la Cooperativa, mirant l'habitatge on viu. La manifestació va continuar i va baixar pel Passeig la Salle fins a la façana del port. Poc abans d'arribar al destí final, davant les Escales Reials, es va fer una aturada i una part dels manifestants es van seure a terra. Un cop arribats a la part central de la façana portuària, el president de la Plataforma d'Afectats, Dani Pallejà, va llegir un manifest i es van penjar algunes de les pancartes en un edifici proper.

"Demanem a la Generalitat, que havia de vetllar perquè això no passés, que assumeixi la seva responsabilitat"

En el manifest, la Plataforma d'Afectats recordava que s'havia sortit al carrer, de manera cívica, "per a fer-nos visibles i per a reclamar que els que poden i han de prendre accions en aquest procés recordin que el temps corre, que s'ha de passar de les bones paraules a les solucions damunt la taula" i, també, "perquè valorin que la Cooperativa mereix una oportunitat de ser viable, de recuperar el seu prestigi i d'estar millor gestionada del que ho ha estat fins ara" i, sobretot, "perquè entenguin que els afectats només demanem el que és nostre i que tant d'esforç ens ha costat guanyar". El manifest també demanava a la Cooperativa, "que hi posi el coll, que s'exigeixin i s'assumeixin responsabilitats i que es posin les garanties i el compromís de retornar fins a l'últim euro el més aviat possible".
D'altra banda i referint-se a la Generalitat, "que havia de vetllar perquè això no passés", el manifest demanava que "assumeixi la seva responsabilitat. Que s'impliqui amb recursos econòmics i amb el suport que la Cooperativa necessita ara i que seguirà necessitant en el futur immediat per tornar a ser referent i viable". Pel que fa al BBVA, "que va prestar les seves sigles a una secció de crèdit mal gestionada, els hi diem que no es poden posar de perfil. Que moralment, la responsabilitat d'una part del que ha passat és seva i que l'han d'assumir i els li reclamarem".
El darrer apartat del manifest anava dirigit a l'ajuntament i la resta d'administracions del territori a qui es demanava "suport econòmic i de tota classe. Que siguin conscients del problema social que s'ha creat amb la fallida de la Cooperativa Agrícola, ara amb els impositors afectats, també amb els socis productors i properament amb els treballadors de la Cooperativa. La nostra solidaritat també amb ells". Finalment, el manifest acabava demanant explicacions i reclamant solucions, "volem una Cooperativa de Cambrils viable i, sobretot, volem recuperar els nostres diners".

Assemblea informativa prèvia

Abans de la manifestació, la Plataforma d'Afectats va celebrar una assemblea informativa a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran. En aquesta assemblea es va donar compte, primer que tot, de la reunió que aquesta darrera setmana s'havia mantingut amb el president de la Diputació, Josep Poblet. Poblet els va assegurar que abans del 21 de març és molt difícil aconseguir una aportació de diners però que en dates posteriors seria possible. Tot seguit, el president de la Plataforma d'Afectats, Dani Pallejà, va mostrar gràficament les quantitats de les que es disposaria si s'aconsegueix un acord de refinançament, que són els 10 milions d'euros provinents del crèdit concedit per les associacions de seccions de crèdit, i els 3 que provenen de l'empresa de promoció industrial de la Generalitat, Avançsa. restant aquests 13 milions dels 32,5 que es precisen significa que en falten 19,5 que són els que la Cooperativa proposa retornar en 16 anys.
Aquest acord de refinançament s'ha d'aconseguir abans del 21 de març. Queden, doncs, dues setmanes de feina intensa entre totes les parts. Un primer pas és el de l'anàlisi del Pla de Viabilitat que ha elaborat la Cooperativa per part dels advocats de la Plataforma d'Afectats així com la designació d'un pèrit independent que el valori. De cara a la setmana vinent s'hauria d'haver signat aquest acord de refinançament per part d'almenys un 75% del capital implicat i posteriorment, s'hauria de fer la signatura notarial d'aquest acord. Des de la Plataforma es va recordar que l'acord no el signa la Plataforma, l'haurà de signar cadascun dels afectats si és que així ho creu convenient. Tota aquesta feina s'ha de fer abans del 21 de març que és la data límit per a que es produeixi l'homologació judicial.
En l'assemblea també es van resoldre dubtes dels afectats. Així doncs, arran de la resposta que va donar el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a una pregunta del diputat Carles Castillo sobre la Cooperativa Agrícola i la posterior nota de premsa que va difondre la pròpia Generalitat, es va parlar d'una aportació de 7,5 milions d'euros per part de la Generalitat i això va crear confusió ja que hi va haver gent que es va pensar que la Generalitat aportava 7,5 milions d'euros que se sumaven així als 13 que ja es disposen. Va quedar clar que la Generalitat no aporta ni els 7,5 ni els 10 milions, sinó que el que fa és avalar amb garantia sobre les naus productives i la gasolinera de la Cooperativa.

Comenta aquest article