Informació general

Veïns del carrer del Dr. Frías es queixen del soroll que provoquen les activitats de l'Església Evangèlica

Per Berta Ruiz

Seu de l'església evangèlica, al carrer del Dr. Frías

La comunitat de veïns del carrer del Dr. Frías, número 12, conviu des de fa més d'una dècada amb l'Església Evangèlica de Filadèlfia, instal·lada als baixos d'aquest edifici des de l'any 2002. Cada dia de la setmana –excepte els dilluns–, aquesta comunitat evangèlica es reuneix per celebrar les seves reunions i els seus cultes, des de les 18 o les 19 hores de la tarda fins a la nit. Des de fa molts anys, els veïns es queixen del soroll provinent de les trobades quotidianes als baixos de l'edifici. De fet, la comunitat de veïns ha anat presentant una gran quantitat de denúncies des de l'any 2004 fins ara, sense obtenir solució a les seves queixes. Els veïns han fet arribar tota la documentació a revistacambrils.cat, així com la quinzena de signatures que han recollit i que van entregar a l'Ajuntament de Cambrils, el passat 15 de gener.

Malestar i molèsties als veïns

En aquestes denúncies, els veïns exposen el seu malestar i totes les molèsties que els ocasiona la comunitat de l'Església Evangèlica de Filadèlfia. Segons els textos presentats pels veïns, "en moltes ocasions celebren cultes basats en la música de percussió i en els instruments electrònics i de vent que provoquen un nivell de sonoritat extremadament alt"; "quan fan el discurs evangèlic, el predicador parla a través d'un micròfon connectat a uns altaveus, se senten els cants de la gent, els cops de palmells i els cops a terra, els sons d'una guitarra". De fet, el setembre de 2004, agents de la Policia Local ja van fer mesures de sonometria des del primer pis de l'edifici.

"Situació insuportable"

El juliol de 2005, segons acrediten els veïns en la seva documentació, la Junta de Govern Local va inspeccionar les instal·lacions i es van mesurar les emissions de sorolls. Arrel d'això, els tècnics municipals ja van proposar "millorar les condicions de seguretat de la gent que assisteix al culte i evitar les transmissions de soroll als habitatges veïns". Tal com manifestava l'Ajuntament aleshores: "atès que aquest Ajuntament té competències en matèria de cohesió social i de contaminació acústica derivada de les relacions de veïnatge que es produeixen com a conseqüència de la proximitat d'habitatges amb el centre de culte s'acorda instar a la comunitat religiosa que s'abstinguin d'utilitzar equips mecànics de reproducció de so en els seus oficis, mentre no es faci una obra d'aïllament acústic del local". Després d'això, sembla ser que el local es va insonoritzar però, "les molèsties han persistit amb la mateixa intensitat", segons afirmen els veïns i, fins i tot, es van incrementar, posteriorment, "per la incorporació d'una nova bateria de percussió i d'un orgue elèctric". Els veïns també afegeixen que "s'ha intentat mitjançar sense cap solució, s'han produït enfrontaments verbals i la situació s'ha tornat insuportable".

De fet, en una nova denúncia presentada el maig de 2009, els veïns acrediten que se superaven els nivells de sonoritat "provocant una excessiva contaminació acústica". Aleshores, després d'unes mesures realitzades per la Policia Local, es va comprovar que el 10 de maig de 2009, la sonometria arribava als 87 decibels. Una de les principals veïnes afectades –que viu al primer pis de l'edifici– afirma que "la insonorització és nul·la o inexistent i els sorolls es propaguen provocant molèsties i impedint el descans dels veïns. A més, hi ha el cas d'una persona malalta –amb un 65% de discapacitat (esquizofrènia)– que ha de suportar el soroll constantment".

Instal·lació d'un aparell d'aire condicionat que provoca vibracions

Fa uns pocs mesos, l'octubre de 2015, els veïns tornaven a presentar noves denúncies per "la instal·lació d'un nou aparell d'aire condicionat amb un compressor a la paret que provoca vibracions i sorolls". Aquestes noves molèsties, segons els veïns, s'han sumat a les pròpies de les celebracions dels cultes que fan a diari. 

Altres problemes de convivència

A banda d'això, també se sumen altres problemes de convivència que la comunitat de veïns  deixa palesos en les seves queixes: "tiren l'aigua de fregar amb lleixiu o altres productes contaminants en les plantacions d'arbres; els practicants de l'església es reuneixen dins i fora del local i tiren residus de menjar, bosses i ampolles buides; els nens truquen als timbres molestant als veïns; pugen als capós dels cotxes; estacionen els vehicles en les voreres impedint el pas dels vianants i, el local tampoc compta amb cap sortida d'emergència, on les concentracions de gent són massives".  Per tot plegat, els veïns qualifiquen la situació "d'insuportable".

A tots aquests problemes amb la comunitat de l'Església Evangèlica de Filadèlfia, als veïns de la zona se li afegeixen d'altres provocats per un bar situat al mateix carrer del Dr. Frías. En aquest cas, els veïns han denunciat: "la consumició de begudes al carrer fent 'botellón', alteració de l'ordre públic, crits i sorolls, contaminació acústica per la música elevada i que la clientela ocupa la via pública perquè el local serveix a través d'una finestra oberta". Cal destacar que, l'agost de 2014, l'Ajuntament ja li va requerir al propietari del local que s'abstingués de reproduir música i que treballés amb les portes i les finestres tancades per evitar sorolls però, segons els veïns, no s'ha posat fi a totes les molèsties i malestars que provoca aquest local.  

Mesures correctores ordenades per l'Ajuntament

En resposta a totes aquestes queixes dels veïns, des de l'Ajuntament de Cambrils s'ha informat a revistacambrils.cat que "com a mesures correctores s'ha ordenat, per un costat, la millora de la instal·lació de l'aire condicionat donat que generava vibracions i sorolls. L'Ajuntament ha ordenat que mentre no es canviï o es millori la instal·lació, no es podrà posar en funcionament". Per altra banda, quant a les molèsties per músiques i sorolls generats per les activitats d'assaig i de culte, segons l'Ajuntament, "s'ha requerit a l'Església Evangèlica de Filadèlfia que notifiqui quins són els horaris de culte, que s'ajustin a aquests i que no facin cap altra activitat musical".
Finalment, quant a les molèsties generades pel bar situat al mateix carrer, "l'Ajuntament ha ordenat que es tanqui la porta i la finestra que donen al carrer per evitar la transmissió de música i soroll. Així mateix, la Policia Local té la petició de fer la vigilància perquè es compleixi aquesta obligació. Des de l'Ajuntament es vol evitar que se serveixin begudes per la finestra i evitar les consumicions al carrer, així com les molèsties que es generen".

Comenta aquest article