Societat

Cambrils acull la reunió del Consell de les confraries i congregacions de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya

Per Redacció

Participants a la trobada del Consell de Congregacions i Confraries de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya, el passat dissabte

El passat dissabte, 16 de gener al matí, a la sala gran de la Casa de catequesi de la Parròquia de Santa Maria es va realitzar una de les tres reunions anuals del Consell de Congregacions i Confraries de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya. Mossèn Ramon Martí els va donar la benvinguda i els va agrair que haguessin triat Cambrils per a realitzar la reunió. Al voltant de 20 persones, representants d’aquestes entitats vinguts de diversos municipis de Catalunya com Lleida, Balaguer, Badalona, Reus, Blanes van assistir a aquesta reunió de treball dirigida pel president, anomenat Prior i pel secretari del Consell.

El Prior, abans de donar pas al secretari per iniciar la reunió tot seguint l’ordre del dia de la convocatòria, va explicar que aquest afany d’aglutinar el màxim nombre de congregacions i confraries de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya va iniciar-se fa uns 20 anys per encàrrec del Prior de Florència al de Badalona i ha comportat moltes dificultats ja que un gran nombre van desaparèixer. 
En principi, es va contactar amb els mossens i quan Badalona canvia de Prior s’activa aquesta recerca de congregacions i confraries amb l’objectiu de poder crear aquest Consell, intercanviar experiències i fer reunions amb una certa periodicitat per ser un organisme viu.
S’han pogut localitzar unes 20 en actiu, entre congregacions i confraries. Les congregacions tenen més vinculacions i compromisos religiosos que les confraries i les presideix un prior o una presidenta. Les confraries no tenen tants formalismes religiosos i les presideix un/a president/a, en cas que siguin mixtes.

L'entitat crearà un blog anomenat Servites de Catalunya

El Consell fa dues o tres reunions pelegrines ordinàries l’any i una Assemblea General. La d’aquest 2016, que serà la 21ena, està prevista fer-la a Balaguer el 14 de febrer. En aquesta es presentarà un blog que s’ha fet per tal que a través d’internet es puguin penjar totes les activitats que es fan i poder difondre l’entitat que com a nom del blog s'anomenarà Servites de Catalunya, que també tindrà adreça electrònica. "Servites" vol dir servidors de la Mare de Déu, per això aquesta denominació. S’inclourà també tota la història de cadascuna de les congregacions i/o confraries integrants del Consell.

A la reunió realitzada a Cambrils, el secretari va començar projectant la darrera acta de la passada reunió per tal que fos aprovada o esmenada, la qual cosa va servir perquè els nous integrants del Consell tinguessin una idea més concreta de tot el que es fa. També els va avança la presentació del blog i va donar pas als representants de Balaguer per tal que presentessin el programa de l’Assemblea General. En aquesta trobada està prevista una petita conferència del Padre Antonio de Palència, que és un dels dos servites representants de l’orde religiosa que hi ha a Espanya. Després d’un dinar de germanor a un restaurant, hi haurà una visita guiada pel Reial Santuari del Sant Crist i una pregària. Està previst que la jornada finalitzi al voltant de les 18 hores.

A continuació els representants de Reus, Balaguer i Cambrils van explicar quines activitats duen a terme les seves congregacions i/o confraries. El Prior de Badalona també va comentar que volen oferir la possibilitat de poder realitzar una sortida per visitar la Ruta servita d’Itàlia, ja que l’orde Servita va néixer a Florència. Per això, intentaran fer un recorregut previ amb un grupet de 7 o 8 persones i així evitar les màximes despeses i ensurts. Quan ho tinguin, ho presentaran en una reunió.

Per altra banda, també es va avançar el calendari de les properes reunions pelegrines ordinàries: el 21 de maig al Gironès, segurament a Besalú, tot i que també dubten entre Banyoles i Camprodon. La següent està prevista per a l'1 d’octubre a Vic o a Manresa.
La reunió va finalitzar amb l’agraïment per part de les representants de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors de Cambrils a tots els assistents i especialment als membres directius del Consell per haver triat Cambrils per realitzar aquesta reunió.

Comenta aquest article