Tema del mes

S’aprova el primer tràmit del nou Pla d’Ordenació Urbanística de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

El regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, en el ple del dia 16
El nou Pla d’Ordenació Urbanística va ser aprovat de manera inicial en el passat ple extraordinari del 16 de desembre. Una planificació en la qual s’han plasmat les estratègies de l’Avanç del Pla que perseguien un posicionament de Cambrils com a “ciutat mitjana, litoral i mediterrània”, segons va comentar el regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, que va concretar aquest posicionament: “a Cambrils s’ha de potenciar les seves fonts d’ingressos, que són els turisme i el lleure. També s’ha de dotar la ciutat amb serveis i equipaments de cara als propers 10 o 15 anys, al mateix temps que s’ha de potenciar la productivitat del camp i s’han de garantir els espais per al transport públic”.

Sector hoteler del cap de Sant Pere

Una de les recomanacions de l’Avanç del Pla era la reconversió de la zona hotelera del cap de Sant Pere i recomanava eliminar els hotels i apartaments de primera línia per passar-los a una segona línia de costa que hi ha a la zona. Aquesta recomanació ja no es recull al nou POUM, ja que ni el sector hoteler ni el de propietaris d’apartaments ho ha vist amb bons ulls. Aquestes 35 hectàrees de sòls verges a segona línia es deixen com a sòl urbanitzable no delimitat, és a dir, tal i com estava a la planificació del 93.

Eixamples

La nova planificació contempla un parell d’eixamples, l’un situat al sector 11, a la zona de la Fontcoberta, que contempla una tipologia d’habitatges de planta baixa i dos pisos i planta baixa i tres pisos. En aquesta zona també es preveu un aparcament en superfície unes 10 vegades més gran que el que hi ha al davant de l’Ajuntament. L’altre nou eixample és el de les Comes, al sector 1, un eixample intensiu en una superfície de 90 hectàrees i que quan estigui tot construït podrà arribar a encabir entre 12.000 i 15.000 habitants. La zona d’equipaments d’aquest eixample es troba a la franja que queda situada entre l’actual A-7 (antiga N-340) i la via fèrria. Aquesta zona d’equipaments estarà compartida amb el contigu barri de la Llosa. Quant a la distribució dels equipaments, el regidor d’Urbanisme va assenyalar que una de les coses diferents d’aquest nou planejament és que “ha estat l’Ajuntament qui ha assenyalat on vol els equipaments i no els promotors, com es venia fent fins ara”.

Zona del Regueral

El nou planejament proposa una reconversió intensiva i agosarada a la zona del Regueral. Segons Joan Recasens, “en aquesta zona hi ha apartaments construïts als anys 60 i 70 que es troben en força mal estat. Es tracta de redefinir els carrers i projectar una rambla paral·lela a la costa. També es preveuen unes zones disperses on s’hi puguin fer hotels. Evidentment aquesta reconversió ha d’anar a càrrec de la iniciativa privada i és per això que es preveu una plusvàlua; de l’actual aprofitament del 0,7 es puja a 1,20. Això es fa amb la intenció d’estirar la zona d’influència del port cap a llevant”.

Els PEMU

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal contempla diferents Plans Especials de Millora Urbana (PEMU), a la zona de ponent. Un està ubicat on hi ha el càmping Joan, on es contempla una rambla que modifica les alçades de la zona i permet classificar el mas de l’Arany com a equipament públic important. També hi ha un PEMU al càmping de la Llosa, amb una rambla central que va des de les Comes fins al mar.

Agenda i Pla d’Actuació Urbanística

El desenvolupament de les diferents zones que es contemplen al nou Pla d’Ordenació Urbanística porta associat un estudi econòmic per veure com es desenvolupa, ja que tal com explica el regidor d’Urbanisme, “l’Ajuntament no ha de patir. L’Ajuntament som tots els ciutadans i no pot ser que l’Ajuntament pateixi per tots els serveis que ha d’arribar a donar, com són la neteja, l’aigua, la llum, els equipaments... Això és com una gran empresa en la qual has de saber quin ritme d’inversió has de portar per no fer fallida, i això és el que s’intenta amb l’Agenda que porta aquest POUM. Amb posterioritat serà interessant fer un PAU, un Pla d’Actuació Urbanística, i veure què es pot desenvolupar el primer quadrienni, què s’ha de fer el segon quadrienni, etcètera. El PAU determina què pots desenvolupar i en quins terminis ho has de fer. Hi ha molts pocs llocs que la tinguin, perquè vol dir que des de l’Ajuntament també has de portar una gestió molt important a fi i efecte de no bloquejar el que tu vols que es desenvolupi”. De moment, la idea de l’Ajuntament és anar compactant les zones més properes al nucli urbà amb el desenvolupament dels dos nous eixamples. “Jo crec que compactant aquestes zones es pot rebaixar l’economia de l’Ajuntament i això és molt important”, va manifestar el regidor. D’altra banda cal dir que una zona compresa entre la riera de Maspujols i l’actual urbanització els Ametllers, damunt mateix del vial del Cavet, ha patit una rectificació respecte al que proposava l’Avanç del Pla i s’ha tornat a qualificar com a sòl urbanitzable no delimitat.

Comenta aquest article