Camp

S'inicia el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Baix Camp-Priorat

Per Redacció

Les mostres de femta per a la detecció del càncer de còlon i recte, a Cambrils, es recolliran a l'Hospital Lleuger

La Regió Sanitària Camp de Tarragona inicia el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Baix Camp-Priorat. Aquest mes de desembre s’enviaran les primeres cartes d’invitació al Programa dirigides a homes i dones d’entre 50 i 69 anys d’aquestes comarques. La població diana en aquesta zona és de 46.000 persones que seran convidades a fer-se les proves en la seva totalitat en els pròxims dos anys. Es preveu que en aquest període de temps es realitzin 750 colonoscòpies anuals i s’hi puguin detectar 45 nous casos de càncer.

Presentació del Programa

El delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, acompanyat pel gerent de la regió sanitària Camp de Tarragona, Josep Mercadé; la presidenta de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Montserrat Vilella; el president de la Lliga Contra el Càncer, Joan Borràs i el director de la Fundació Lliga per a la Investigació i la Prevenció del Càncer (FUNCA), Jaume Galceran, van presentar, ahir, la implantació del programa de detecció precoç de càncer de còlon a les comarques del Baix Camp i Priorat. El Programa, al conjunt Baix Camp-Priorat, abastarà una població de més de 46.000 persones que seran convidades en els pròxims dos anys a participar a fer-se el test de sang oculta en femta.
La Regió Sanitària Camp de Tarragona del Servei Català de la Salut (CatSalut) va decidir endegar l’aplicació d’aquest Programa a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà el febrer d’aquest any 2015 com a primer pas per anar estenent aquest tipus de prevenció al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona. En aquestes dues comarques, la població diana del Programa és d’unes 14.500 persones. Per al 2016 el Programa també s’implantarà a les comarques del Baix Penedès amb més de 18.000 persones de població diana i el Tarragonès on es convidarà més de 56.000 persones. Es preveu que en aquestes comarques s’iniciï al mes de febrer i al mes d’abril, respectivament.
 
El Programa forma part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Catalunya, que actualment s’està aplicant en algunes zones del territori català i que s’està ampliant de manera progressiva a tot Catalunya. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, ja està operatiu a les comarques del Baix Ebre, Montsià i Terra Alta, i pròximament s’iniciarà l’enviament de cartes d’invitació a la Ribera d’Ebre. En aquestes comarques i fins l’actualitat, ja s’ha convidat a participar a més de 33.000 persones
Quan el Programa estigui en ple funcionament, hi haurà un total d’unes 180.000 persones de la demarcació de Tarragona convidades cada dos anys a participar-hi.
Aquest Programa té per objectius principals reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte -que és d’unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona- i reduir-ne també la seva incidència -que actualment és de més de 700 nous casos cada any-.
 
Entitats implicades en el desenvolupament del Pla

La Regió Sanitària Camp de Tarragona ha encomanat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus la tasca de desenvolupar el programa al territori. Aquest compta amb la participació de la FUNCA com a oficina tècnica a tal efecte. La FUNCA realitza des de 1998 la coordinació del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama Tarragona-Terres de l'Ebre, i ara serà l’encarregada de coordinar el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que ara s’iniciarà a les comarques més poblades de la demarcació. En aquest Programa hi tenen un paper fonamental tant l’Atenció Primària de Salut com els hospitals de la xarxa hospitalària d’utilització pública. El Programa també rep el suport i la col·laboració de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i de la Diputació de Tarragona. Per la seva part, l’Asociación Española Contra el Cáncer col·laborarà en la difusió i promoció del cribratge a la població. Les oficines de farmàcia col·laboren en la informació del Pla i en la recollida de les mostres en determinats territoris.
Durant els darrers mesos, diversos professionals d’aquests àmbits han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius per tal de poder iniciar el Programa de forma efectiva. Els propers dies, amb l’enviament de les primeres cartes, s’engegarà tot el procés per tal que en un termini de dos anys puguin participar tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys del Baix Camp i el Priorat.
 
Un test que es fa a casa

La prova utilitzada és el Test de sang oculta en femta immunològic que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en que el test surt positiu es realitza una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Cal saber que en la majoria dels casos en que el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer ja que hi ha altres causes que produeixen sagnat amb la femta.
 
Com es pot participar?

Totes les persones residents d’entre 50 i 69 anys rebran en primer lloc una carta de presentació i al cap d’uns dies una segona carta, aquesta ja d’invitació al Programa. Les persones que desitgin participar hauran d’anar al seu Centre o consultori d’Atenció Primària (CAP) a buscar el “kit” per recollir la femta i tornar-lo allí mateix. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII. En cas de resultat positiu, la persona serà citada a la consulta d’infermeria de cribratge per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’aquesta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, serà el seu tractament immediat.
Al Baix Camp i Priorat es convidarà les 46.000 persones en el termini de dos anys, unes 23.000 per any, i s’espera la participació superi el 50% de les persones convidades.

Com a conseqüència dels tests que donin un resultat positiu es calcula que es realitzaran unes 750 colonoscòpies anuals i es detectaran més de 45 càncers cada any, la majoria d’ells en estadis inicials de la malaltia.  Un cop s’hagi implementat el Programa en aquestes dues comarques i, posteriorment, al Baix Penedès i al Tarragonès, el Programa ja estarà operatiu a totes les comarques de la demarcació de Tarragona. El Programa recomana que totes aquelles persones que rebin la carta per poder participar però que ja estiguin en seguiment per malalties del còlon o per antecedents familiars, es posin en contacte al telèfon 977.32.67.00 per poder establir el millor seguiment per a cadascú.

Comenta aquest article