Informació general

Crítiques a la gestió actual del servei de l'aigua en una jornada de debat al Casal Popular

Per Josep Maria Ferrando

La jornada de debat es va celebrar al Casal Popular, el passat dissabte al matí

Dissabte al matí, el Casal Popular de Cambrils es va omplir per debatre sobre els efectes i les alternatives a la gestió tant pública com privada de l’aigua. Ignasi Martí, membre del Casal Popular, va ser qui va fer la presentació de l’acte i els motius que han portat a l’entitat a endegar una campanya per reclamar la millora de la gestió de l’aigua a Cambrils, criticant la política de preus i reivindicant el servei públic de l’aigua davant d’una privatització que segons ell s’ha demostrat abusiva amb el dret a l’accés a l’aigua de la ciutadania per part de l’empresa Comaigua. Aquesta empresa està participada en un 51 % pel Consell Comarcal del Baix Camp i per un 49 % de l’empresa privada Sorea.

Seguidament va parlar Pau Ortínez de la plataforma l’Aigua és Vida, que va fer un apunt històric a nivell mundial sobre en mans de qui està la gestió de l’aigua, fins arribar a la situació actual a Catalunya, on un 83% de la població està abastida d’aigua per la gestió privada, cosa que no passa a altres països. De fet, a Catalunya aquesta gestió és un oligopoli que està ens mans de molt poques empreses, sense cap competència real i, on moltes vegades els lligams entre política i empreses gestores és més que evident. Va explicar també que en diversos municipis de gestió privada s’està intentant que l’aigua torni a mans dels ajuntaments.

Després va ser el torn de Xavier Milian, membre de la CUP, que es va mostrar molt crític amb el Consell Comarcal del Baix Camp, ja que pel que va explicar han estat exclosos dels consells de direcció de les empreses que controla el Consell Comarcal. També va lamentar que s’apliquin criteris mercantilistes a la gestió de l’aigua i demanant una gestió democràtica de tots els serveis públics, defensant el control de preus d’aquests serveis.

Set milions d’euros per remunicipalitzar  el servei d’aigua

Per acabar la primera part del debat va prendre la paraula Maurici Dalmau, membre de l’Assemblea de Cambrils, explicant que des de l’any 2006 que Cambrils va cedir la gestió del servei d’aigua per trenta anys al Consell Comarcal –que va crear juntament amb Sorea l’empresa que ara s’anomena Comaigua–, els preus s’han incrementat molt per damunt de l’IPC. A la vegada que va demanar que es modifiquin els criteris de tarificació perquè el servei bàsic sigui gairebé gratuït. Sobre la qüestió de demanar la remunicipalització del servei d’aigua va explicar que el seu grup havia fet un estudi i que havia arribat a la conclusió que el cost d’aquesta iniciativa costaria set milions d’euros a l’Ajuntament.

En el torn de preguntes el debat va girar a l’entorn de la necessitat d’entendre l’aigua com un servei públic i no com un privilegi. Demanant a la vegada molta més transparència a l’hora d’aplicar les taxes i els criteris que se segueixen. Així com exigir que es posi fi a la complicitat que de vegades es dóna entre institucions públiques i empreses privades

Finalment, Ignasi Martí va dir que aquesta jornada era una de les primeres iniciatives endegades pel Casal Popular de Cambrils per demanar una veritable transparència en la gestió del servei d’aigua de Cambrils, amb la voluntat s’expliqui a la ciutadania els criteris que s’apliquen en les taxes i si cal demanar la remunicipalització del servei.

Comenta aquest article