Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

S'inicien uns treballs arqueològics al nucli de Castelló per determinar-ne els orígens

Per Redacció

Treballs al nucli deshabitat de Castelló

Aquesta setmana s’han iniciat uns treballs arqueològics a Castelló, un dels nuclis deshabitats del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta actuació s’està duent a terme per a identificar les restes de l’antic nucli medieval i establir una hipòtesi sobre els orígens del poblament de Castelló, la cronologia de les restes excavades, la seva funcionalitat i la seva relació amb el nucli primitiu. El projecte en el qual s’emmarca aquesta intervenció arqueològica inclou també un aixecament topogràfic del conjunt, per analitzar les dimensions de les cases existents, identificar possibles canvis en les dimensions de les finques, la ubicació i distribució d’estructures arquitectòniques més antigues, etc; i la recerca i revisió de fonts documentals.

"Si bé són poques les evidències documentals i arqueològiques respecte de l’origen de Castelló, alguns dels indicis apunten, com a mínim, a un origen medieval tot i que algun document escrit sembla relacionar l’existència de poblament amb una ocupació anterior, vinculada al món islàmic. Aquests indicis plantegen interessants possibilitats de recerca tant en l’àmbit de les fonts documentals com en el de l’arqueologia", va explicar Carme Subirana, l’arqueòloga a qui l’Ajuntament ha encarregat aquest projecte per un import de 15.000 euros, aproximadament.

Estudi històrico-arqueològic

Un cop hagi realitzat aquest estudi històrico-arqueològic preliminar sobre els orígens de Castelló, Subirana redactarà una memòria que contindrà la corresponent planimetria arqueològica i un apartat de propostes d’actuació futures en l’àmbit de la conservació de les restes, la difusió i la promoció. "En funció dels resultats obtinguts, l’Ajuntament valorarà les actuacions a emprendre en el futur", va dir la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz; que juntament amb l’alcalde, Alfons Garcia, van visitar Castelló, aquest passat dimecres, per veure el desenvolupament de les excavacions.

La regidora va reconèixer la important tasca de desenrunament, consolidació i restauració que des de l’any 1997 duu a terme l’Associació Masia de Castelló i que ha permès deixar a la vista gran part de les edificacions existents i dels carrers que s’hi obrien i fins i tot reconstruir algunes de les cases existents. "Gràcies a aquesta tasca podem observar actualment la fisonomia que Castelló havia tingut abans del seu definitiu abandonament, als anys 50 del segle XX, fet que va implicar l’inevitable deteriorament de les cases i edificis", va apuntar Núria Ortiz.

Comenta aquest article