Societat

Josep M. Aznar Pujol, mitja vida al cementiri

Per Ignasi Martí



Josep M. Aznar Pujol, l'enterramorts del Cementiri Parroquial de Cambrils
Josep M. Aznar Pujol té 61 anys i porta quasi vint anys fent d’enterrador del Cementiri Parroquial de Cambrils. Una lesió als genolls que li impedia continuar treballant a la construcció va ser la causa que el va fer derivar a l’actual feina. Josep M. Aznar recorda com va ser l’anterior enterrador, Josep Forment, qui li va proposar substituir-lo quan aquest es va jubilar el 1986. Feia uns anys que Aznar havia aconseguit certa experiència arreglant tombes els caps de setmana. Va ser aleshores quan la vida de Josep M. Aznar ha anat associada a l’activitat diària del cementeri: tasques de neteja dels carrers, arreglar les tombes o la tasca més important que és la de col·locar els difunts els dies d’enterrament.

Segons els seus càlculs, el cementiri té aproximadament 52 blocs on hi ha un nombre variable de tombes que poden anar de 6 fins a 24. Això suposa un total d’entre 600 i 700 tombes, a les quals s’hi han d’afegir els més de 700 nínxols que es van començar a construir aproximadament cap al 1990. La falta d’espai ha obligat a fer contínues ampliacions d’aquest tipus de construcció funerària que a Josep M. Aznar li comporta menys feina que les tombes tradicionals. Així, assegura que si a les tombes s’hi han de fer tasques d’arranjaments, els nínxols no requereixen d’aquest tipus de feines "m’ajudo d’un toro mecànic per pujar les caixes, col·loco la tapa i ja està". Tanmateix, no es deixa d’esmentar que les feines de condicionament de les tombes com pintar-les, decorar-les o netejar el seu exterior van a càrrec dels seus propietaris.

La cita anual de Tots Sants

En motiu de la festivitat de Tots Sants és quan l’afluència de persones que acudeixen al cementiri a realitzar tota mena de tasques de neteja de les tombes és més important. Josep M. Aznar afirma que aquest increment de visitants comença a donar-se a partir de la Mare de Déu del Pilar, el 12 d’octubre. Es repinten de blanc les tombes, es netegen, es decoren, "els homes pinten, les dones freguen, però ara n’hi ha molts que ho fan per encàrrec". És per Tots Sants quan es pot contemplar el cementiri amb un blanc uniforme, amb milers de flors que han portat una munió de familiars que visiten l’indret per aquestes dates. El cementiri s’omple de crisantems, roses i clavells de tots els colors, que són enretirats pel mateix Josep M. Aznar uns vint dies després d’aquesta data. Assegura que si bé el dia de Tots Sants és quan realment el cementiri s’omple de visitants, si aquell any hi ha més d’un dia de festa, la seva afluència es pot fer de forma escalonada uns dies abans. Tot i la recent millora dels accessos, Josep M. Aznar assegura que si la climatologia d’aquest dia ho permet, la majoria dels cambrilencs que visiten el cementiri ho fan a peu.

Un nom ben singular: Josep M. Aznar Pujol

El Josep M. fa broma quan li pregunten si les seves dades personals són verídiques, "quan vaig anar de vacances, la recepcionista de l’hotel no s’ho creia". Si bé reconeix la peculiaritat del seu nom, assegura que la gent de Cambrils ja el coneixen i no se’n sorprenen, encara que en casos com l’esmentat sí que és motiu d’una curiosa sorpresa.

Les incineracions causen certa davallada d’enterraments

Pel que fa al nombre d’enterraments que té el Josep M. Aznar, afirma que actualment s’està presenciant una certa davallada davant l’increment de les incineracions. Així si el 2001 hi va haver un centenar d’enterraments, l’any passat es va passar a una xifra al voltant dels 80 (també hi ha algun cas d’incineracions que es traslladen a la tomba). Altrament, vol deixar constància que Cambrils és un municipi amb un percentatge reduït de persones de més de 70 anys "hi ha molta gent que va venir d’Andalusia o Extremadura que es troba entre els 60 i 70, i en canvi poca gent amb edats més grans". Precisament la procedència dels difunts no acostuma a ser motiu de trasllat a un altre municipi, gairebé tots els immigrants andalusos o extremenys s’enterren al cementiri cam-brilenc. En referència a l’increment de la diversitat confessional, Aznar assegura que això no suposa cap impediment perquè hagin estat enterrades persones de religió evangelista, testimonis de Jehovà, protestants o qualsevol altra; "enterrem a tothom", diu, tot i que fins ara no s’ha donat cap cas de difunts de religió musulmana.

L’homogeneïtat com a atractiu del cementiri

Josep M. Aznar destaca del cementiri de Cambrils la seva uniformitat per la pràcticament inexistència de panteons (només n’hi ha dos) i el fet que tots els difunts estan enterrats en tombes o en nínxols. Així, ressalta el fet que no es poden establir distincions entre les tombes, ja que a diferència d’altres cementiris tothom té la mateixa tipologia de construcció funerària. Segons explica Aznar, el color blanc i la forma de les creus de les tombes ha provocat més d’un cas de visitants que transitaven per l’A-7 i s’han aturat pensant-se que era un cementiri militar. Josep M. Aznar és ben conscient de la disponibilitat horària que requereix aquesta feina, tanmateix quan les obligacions laborals li ho permeten fa festa els dilluns i els diumenges a la tarda, i obre el cementiri la resta de dies de 8 a 1 del migdia i a la tarda de les 3 a les 6 (a l’estiu, de les 4 a les 7).

Comenta aquest article