Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Visites guiades pel patrimoni de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Per Redacció

Imatge d'una de les fortificacions que queden de la Guerra Civil (imatge de Rafael López-Monné)

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ofereix diferents visites guiades amb l'objectiu de  donar a conèixer el patrimoni del municipi. Concretament, aquestes visites s’organitzen en tres blocs, dedicats a l’hospital gòtic, a la guerra civil i al Molí de l’Oli i Ca la Torre de Vandellòs.
La visita a l’hospital gòtic, anomenada “L’Hospitalet de l’Infant Pere” i prevista fins al 13 de setembre, permet als participants conèixer amb més detall aquest conjunt monumental, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). A la façana de l’hospital, a més, s’hi projecta cada divendres i dissabte a les 22h, un espectacle audiovisual (mappping) amb efectes de moviment, 3D i efectes sonors i música, mitjançant el qual s'explica la història de la zona i la construcció i remodelació de l’edifici. I de dimarts a diumenge, de les 19 a les 22h, es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l'entorn que s'albirava des de les escala-mirador que s'ha construït en una de les torres.

Tres rutes sobre la Guerra Civil

Sobre la Guerra Civil hi ha previstes tres rutes a l’Hospitalet de l’Infant, fins al 27 de setembre: “L’Hospitalet del Mar en Guerra”, per a les persones interessades a descobrir la ubicació del camp de concentració núm. 2 de la República que hi va haver a l’Hospitalet; “El dia D”, en què s’explica que l’exèrcit nacional de Franco tenia previst desembarcar a les platges de l’Hospitalet per envair Catalunya i acabar amb la República Espanyola i es va trobar davant unes fortificacions republicanes al Coll de Balaguer; i “La última línia de defensa”, on es diu què van construir els presoners del camp de concentració. Mitjançant aquestes visites es poden observar una part de les fortificacions existents a la zona.

A la visita guiada que es brinda a Vandellòs, disponible fins al 13 de setembre, es condueix els participants a l’antic molí, convertit  en Centre d'Interpretació de l'Oli. En aquest equipament s’hi pot veure la maquinària original del molí, una pel·lícula dels anys 70 amb el molí vell a ple funcionament, figures de resina hiperrealistes, etc; i també s’hi pot escoltar el testimoni dels moliners que han utilitzat el molí. La ruta al Molí de l’Oli inclou també una visita a Ca la Torre,  un equipament format per l’antiga casa pairal de la família Gil-Vernet i la torre de defensa medieval del segle XVI, que actualment acull l'arxiu històric municipal i una àrea d’exposició i interpretació del patrimoni del poble.

Per participar en aquestes visites, és necessària la reserva prèvia, a través del telèfon 977 82 21 22 o al correu electrònic: cultura@vandellos-hospitalet.cat . Les persones interessades a fer-les també poden apuntar-se a l’Oficina de Turisme. Més informació i horaris a: www.culturaalabast.cat
 
Difusió del patrimoni històric i cultural

Amb l’organització d’aquestes visites guiades, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha fet un pas endavant més per posar en valor i difondre el patrimoni històric i cultural del municipi, perquè creu que “és molt important que la gent hi pugui accedir per gaudir-lo”, segons ha explicat la regidora de Cultura, Núria Ortiz. Amb el mateix objectiu, ha recordat la regidora, actualment hi ha en marxa altres projectes relacionats amb el patrimoni, com ara la redacció d’un Pla director d’interpretació, senyalització i gestió de les fortificacions de la guerra civil del Coll de Balaguer; les obres de restauració del mur i la torre de la cara nord de l’hospital gòtic, que és previst que comencin a la tardor; i l’obertura del futur centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, prevista a finals d’any.

Centre d'Interpretació de l'Oli (imatge de Rafael López-Monné)

Mirador de la torre de l'Hospital (imatge de Rafael López-Monné)

Comenta aquest article