Cultura

L'exlíder del PSUC Antoni Gutiérrez Díaz ofereix a Cambrils una conferència sobre la lluita antifranquista

Per Berta Ruiz



Antoni Gutiérrez Díaz "Guti", ahir en la conferència al Centre Cultural i Ocupacional
Dins del tercer seminari sobre educació "Maria Dolors Medina" va tenir lloc ahir, al Centre Cultural i Ocupacional, la conferència a càrrec d'Antoni Gutiérrez Díaz –exsecretari general del PSUC, exvicepresident del Parlament Europeu i actualment membre d'Iniciativa per Catalunya Verds– sota el títol "La participació social a la lluita antifranquista durant els últims anys de la dictadura". En la presentació de la conferència, el regidor d'Ensenyament –Ramón García Mateos– va destacar la figura d'Antonio Gutierrez Díaz "com un referent mític i un protagonista directe fonamental de la memòria viva de Catalunya i Espanya, amb una concepció i anàlisi de la política extraordinàries".

Durant la conferència, Antoni Gutiérrez Díaz –més conegut com "Guti"–, va fer un breu repàs pel període anterior als anys 60, del qual en va destacar "la decapitació d'una generació tant en l'àmbit polític, com cultural, de creativitat i social que l'adveniment de la República havia portat i que va quedar allà. Un sector d'exiliats, un sector d'amagats, de morts. Durant la dictadura, molts van optar pel silenci. Només una minoria idealista va seguir el seu combat".

Però gran part de la seva reflexió es va centrar en la seva experiència subjectiva, entorn de la mobilització social que es va promoure a tot Catalunya a partir de la segona meitat dels anys 60, "que va fer que la lluita antifranquista no fos només protagonitzada per les minories organitzades dels partits, sinó que adquirís un ampli abast social, de nord a sud i d'est a oest".

L'exlíder del Partit Socialista Unificat de Catalunya (des de l'any 1977 fins al 1986), també va destacar que ara "ens trobem en un moment molt interessant, perquè estem dins de l'any en què es compleix el 75è aniversari de la constitució de la República i del 70è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, i a més, tot flanquejat per la voluntat institucional d'impulsar la recuperació de la memòria històrica; a les Corts Generals de l'Estat s'ha aprovat una declaració a favor de la memòria històrica i a l'Estatut que acabem d'aprovar, a l'article 54, també es parla de la necessitat de que Catalunya no perdi de vista la valoració i la presència constant de la lluita democràtica i dels valors que això comporta històricament per Catalunya". També va destacar que avui dia "no s'ha perdut l'esperit de lluita. Estem en un context completament diferent a la situació de lluita que hi va haver contra el franquisme, sobretot en els anys 60. Cada etapa té les seves característiques i no es poden plantejar analogies, perquè això ens faria falsejar la realitat".

Antoni Gutiérrez Díaz afirma que "ara observo, analitzo, critico i difonc el meu pensament. Faig un seguiment quotidià de la política catalana, espanyola i sobretot europea, i faig arribar les meves opinions a través dels mitjans de comunicació".

Comenta aquest article