Societat

Cambrils viu amb intensitat la Festa de la Mar, amb les embarcacions tradicionals com a protagonistes

Per Lluís Rovira i Barenys

El pailebot Santa Eulàlia, ahir al matí, davant el litoral cambrilenc

Cambrils ha estat, durant tot el cap de setmana, una gran finestra oberta al mar amb la celebració d'un gran esdeveniment de caire marítim, la Festa de la Mar, que s'ha sumat a la celebració de la Fira Marítima compartint protagonisme i, en part, escenaris. La Festa de la Mar que ha inclòs la Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya i la VII Trobada de Vela Llatina de Cambrils, ha comptat amb  una gran quantitat d'actes repartits en un intens cap de setmana. Segons ha comentat Anton Llaveria, president de l'Arjau, l'entitat organitzadora dels actes conjuntament amb la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni, "portàvem més d'un any preparant els actes d'aquest cap de setmana. Durant molt de temps penses i prepares les activitats que pots fer. Aquest cap de setmana ha arribat l'hora de la veritat i ha estat impressionant". Llaveria també vol destacar la implicació de les entitats cambrilenques en la col·laboració amb la Festa de la Mar, "no havia vist mai tantes entitats cambrilenques fent pinya. Vull agrair a tothom la seva col·laboració". Anton Llaveria, a més, ha volgut destacar l'exposició fotogràfica "Sal a l'ADN" de Sergi Margalef, a la torre del Port, i "Joan Vives, mestre d'aixa", al saló social del Club Nàutic.

Més de 40 embarcacions participants

Més de 40 embarcacions han participat en aquesta Festa de la Mar i els diferents actes que ha englobat. Capítol a banda mereix la presència del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, al port de Cambrils. La Santa Eulàlia va arribar al port cambrilenc el passat dijous i el primer dia ja va ser visitada per 500 escolars de la població. L'endemà divendres es van haver de suspendre les visites escolars per fort vent de mestral que es va girar. Les visites dels particulars es van poder fer divendres i dissabte. Anton Llaveria destaca el gran interès que tenien des del Museu Marítim de Barcelona de portar el Santa Eulàlia a Cambrils.
D'altra banda, el vent va alterar la navegada d'embarcacions i la maniobra vira-vira, el dissabte a la tarda, que es va haver de fer dins del port. La V Navegada Josep Lluís Savall, del diumenge al matí, ja es va poder fer amb tota normalitat.

El bastiment del Pep

Un dels actes simbòlics del cap de setmana festiu va ser la col·locació de l'escultura El bastiment del Pep, donada per l'escultor Emili Armengol al Museu d'Història de Cambrils. L'escultura es troba al costat de les escales d'accés a la torre del Port. Abans de la inauguració, una cercavila festiva amb els Traüt, els ball de diables els Cagarrieres i el grup de timbalers Cop de Cap van arribar fins a la torre del Port on el cambrilenc Pere Navarro, doctor en Filologia Catalana i company del Josep Lluís Savall, va llegir un text incorporat al seu llibre El parlar de Cambrils i que feia referència a una navegada des de l'illa de Sardenya a Catalunya. Per cloure l'acte, Navarro va cantar una jota menorquina que el Josep Lluís entonava molt sovint. Després d'això, el seguici es va dirigir cap a la carpa on es va fer la recepció oficial als participants a la Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya i es van fer els parlaments oficials. La Coral Veus de la Casa del Mar va fer el contrapunt musical a l'acte.

Comenta aquest article