Informació general

Mercè Dalmau: "No em penedeixo de les decisions que he pres aquests anys"

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Carme Cros, Mercè Dalmau i Xavier Martí, ahir al matí, en la trobada amb la premsa

Ahir al matí, l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, la primera tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica –Carme Cros– i el segon tinent d'alcalde i regidor de Turisme –Xavier Martí– van oferir un esmorzar de premsa per a fer una valoració del mandat de CiU, PP i Plic. Mercè Dalmau va afirmar que feia un balanç "positiu" de la legislatura i que en aquest quatre anys s'ha aconseguit l'objectiu principal: remuntar l'economia del consistori.

"Han estat uns anys difícils. S'han hagut de prendre decisions complicades que creiem que eren les que s'havien de prendre degut a la situació econòmica i hem aconseguit remuntar l'economia i fer inversions aquest 2015", va afirmar. L'alcaldessa va recordar l'ERO que va haver de fer l'equip de govern al 2012 perquè el pressupost que es destinava a la partida de personal era "insostenible" i va afirmar: "no em penedeixo de les decisions que he pres aquests anys. No va ser una decisió agradable, prendre aquestes decisions no va ser fàcil. Ens hi vam veure obligats per la situació econòmica que ens vam trobar".

Sobre una possible revalidació del pacte de CiU, PP, i Plic en el proper mandat, l'alcaldessa va apuntar que primer s'ha d'esperar a conèixer els resultats de les eleccions del 24 de maig. "Hem tingut un pacte de govern local còmode i hem sigut molt fidels", va afirmar.

En quatre anys, l'endeutament s'ha rebaixat fins al 111,85%

Mercè Dalmau va fer un exhaustiu repàs de les fites assolides en matèria econòmica al llarg d'aquests quatre anys. Segons va dir, tal com es titula la memòria de mandat "Garantim el present, construïm el futur", l'objectiu del govern sempre ha estat el sanejament de l'economia municipal. En aquest punt va anomenar diferents xifres com l'estalvi net –equilibri de les operacions corrents realitzades– que ha passat de -7,5 milions d'euros el 2011 als +4,6 milions d'euros de 2014; el romanent de tresoreria que ha passat dels -11,7 milions d'euros als +6,6 milions d'euros de 2014 i l'endeutament que s'ha rebaixat fins al 111,85%, mentre que l'any 2011 se situava en el 135,96%.

Pel fa que a la despesa financera –suma de les amortitzacions més els interessos que l'Ajuntament paga a les entitats financeres pels préstecs contrets–, segons va dir Dalmau, aquest 2014 va augmentar i es va situar en 7,6 milions d'euros. D'altres paràmetres que va anomenar va ser la reducció en les despesa de béns corrents i serveis i la reducció de la depesa en personal, que s'ha rebaixat 3,9 milions d'euros menys en els darrers quatre anys. Quant el pagament a proveïdors, tal com va dir l'alcaldessa, s'ha passat dels 147 de l'any 2011 als 56 dies de 2014.

En aquest punt, Dalmau va comentar tot el seguit d'obres que s'estan fent actualment i va explicar el perquè s'estan fent ara. L'alcaldessa va explicar que l'Ajuntament ha aconseguit el finançament extern necessari i ha generat recursos propis suficients. Així doncs de la Diputació de Tarragona s'han aconseguit 80.000 euros per a projectes culturals i 500.000 euros més per a millores en la via pública i zones verdes; la Generalitat subvenciona 115.000 euros corresponents a la convocatòria del PUOSC de 2012, mentre que l'Ajuntament ha ingressat 240.000 euros d'aprofitaments urbanístics i ha generat 385.865 euros de recursos propis.

Memòria de mandat

A partir d'aquí, tant l'alcaldessa com els regidors Carme Cros i Xavier Martí van anar desgranant les diferents inversions que s'han dut a terme al llarg del mandat, en matèria de cultura, ensenyament, esports, smart city, senyalització i informació, platges, promoció econòmica, zones infantils, via pública, obra pública, parcs i jardins, mobilitat i tanca del ferrocarril. Totes les inversions s'han recollit de forma detallada en el document de la Memòria de mandat 2011-2015, que s'ha editat en un format de diari. En total, s'han editat 15.000 exemplars, dels quals 12.000 es repartiran casa per casa.

Comenta aquest article