Societat

El paper de les dones al llarg de la història, eix central de les Jornades de les Dones i la Salut

Per Cristina Sierra

Roda de premsa de presentació de les Jornades, ahir al matí, a càrrec de la regidora Marta Borràs, la presidenta de l'Associació Dones Amunt –Anna Morera– i la tècnica de l'àrea d'Igualtat, Mònica Romano

Ahir al matí, la regidora de Salut, Polítiques d'Igualtat i Inclusió –Marta Borràs–, la tècnica de l'àrea d'Igualtat –Mònica Romano– i la presidenta de l'Associació Dones Amunt –Anna Morera– van presentar el programa d'activitats de les Jornades de les Dones i la Salut, que tindran lloc de l'1 de març al 29 d'abril. En total, s'han preparat una vintena d'activitats que reivindicaran el paper de la dona a la societat i el foment de la salut.

Lectura del manifest

Marta Borràs va explicar que aquest any l'eix central de les Jornades de les Dones serà el de donar protagonisme al paper de les dones al llarg de la història. El dia central de les Jornades serà el sopar de les dones, que se celebrarà el proper dissabte 7 de març al Casal Municipal de la Gent Gran. Per tercer any consecutiu, l'espai acollirà la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones i acte seguit hi haurà el sopar, que tindrà un cost de 9,95 euros. Les persones que vulguin assistir-hi es poden inscriure a les seus de les entitats de dones de Cambrils.

Per altra banda, referent a les Jornades de la Salut, el dia central serà el 12 d'abril amb l'activitat Ruta de la Memòria de la Pau. Aquell dia es farà la lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut i a continuació es durà a terme una ruta per espais històrics del municipi. Per aquesta activitat també és necessari inscriure's a l'OAC o bé, enviant un correu a pisal@cambrils.org.

Activitats de les Jornades

Per la seva banda, Anna Morera va explicar les activitats que ha preparat l'Associació Dones Amunt. El proper dimecres 4 de març al centre Les Basses, hi haurà la xerrada "Separació i divorci. I els fills i néts què?", a càrrec de Mercè Feliu, advocada del Servei Municipal d'Informació i Assessorament a les Dones. La següent activitat que es durà a terme serà la sortida cultural a València per veure les falles. Aquesta activitat tindrà un cost de 20 euros i les persones que hi vulguin anar es poden inscriure a la seu de l'Associació, al mateix centre Les Basses.

Per aquestes Jornades també s'han preparat diferents tallers i xerrades. El 6 de març, la Biblioteca acollirà el taller de risoteràpia i l'11 de març, al Centre Cultural, es farà el taller de Mindfulness. També cal destacar la xerrada de prevenció del càncer de còlon que es farà al Centre Cívic de Vilafortuny el 12 de març i el taller Kundalini-Ioga que es farà el 20 de març al Centre Cívic Nou Cambrils.

Reivindicar el paper de la dona

Per a commemorar el paper de la dona a la societat, les Jornades també contemplen la projecció del documental "Las maestras de la República" i la presentació del llibre "El batec del temps" de Cari Ariño, que tindran lloc el 13 de març al Centre Cultural. Per altra banda, el mateix espai acollirà, el 24 de març, la xerrada "Dones, treball i salut", a càrrec de Maria Roldan.

Un any més, les exposicions també estaran presents a les jornades. Per una banda, el 12 de març s'inaugurarà l'exposició "Dones arquitectes", produïda per l'Observatori de la Igualtat de la URV, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs; i per altra banda, el 2 de març s'inaugurarà l'exposició "Mirada de dona". A més, l'Arxiu Municipal dedicarà el Document del Mes d'abril a la Petició de cobrament de deutes d'una vídua el 1823.

Marató de donació de sang

El darrer acte de les Jornades serà dimecres 29 d'abril amb la VI Marató de Donació de Sang al Palau Municipal d'Esports. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits de Tarragona, l'Associació de donant de sang del Baix Camp i l'Ajuntament de Cambrils, es farà de les 9 a les 21 hores.

Les jornades de les Dones  i la Salut han estat impulsades des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i de Salut conjuntament amb el Consell de Dones de Cambrils, integrat per les 5 entitats de dones del nostre municipi i transversalment amb diversos departaments municipals com el Departament de Cultura, l’IMEC, el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), amb la col·laboració de múltiples agents socials com l’Associació Espanyola Contra el Càncer, el Banc de sang i teixits del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, UGT- FETE Enseñanza, AQUA (Associació d’afectats/des per Químics Ambientals) i diverses col·laboracions desinteressades de particulars.

Comenta aquest article