Informació general

Agents de la Policia Local irrompen al ple com a acte de protesta

Per Cristina Sierra

Els agents s'han col·locat de cara a la paret a la sala de plens

Ahir al matí al vestíbul de l'Ajuntament, 27 agents de la Policia Local es van manifestar sorollosament per a denunciar la discriminació i persecució que estan patint per part de l'equip de govern. Poc després de les 9 i quart, i just quan s'estava celebrant a la sala de plens la sessió ordinària, els agents van començar a xiular durant uns cinc minuts aproximadament. Acte seguit, van entrar a la sala i van protestar en silenci davant els regidors i regidores del consistori. Abans de marxar, els  manifestants es van col·locar de cara a la paret i van sortir de la sala en direcció al vestíbul, on van començar de nou les xiulades i després van tornar a entrar a la sala de plens.

Segons va explicar un representant dels agents, el motiu principal de la protesta era que "s'estan obrint més expedients que mai. S'està seguint una política de recursos humans al departament de la policia que no té ni cap ni peus. Hi ha discriminacions importants i persecucions als agents de la policia". El representant va apuntar que el que volen els agents és "respecte", ja que el govern "està seguint una estructura propera la militar. La situació és molt conflictiva i no té fi, cada vegada va a més".

57 agents afectats

El representant va apuntar que aquesta situació d'inestabilitat va començar a principis del mandat de l'actual equip de govern. "Han aprovat coses que ni ens va ni ens ve i s'han trencat els convenis que teníem. Hi ha angoixa i discriminació. Les polítiques s'apliquen en funció de la persona. Segons qui és s'aplica una cosa, i segons qui, una altra", va manifestar.  El representant va afirmar que, sota aquestes condiciones, la policia "estem oferint un pitjor servei al ciutadà".

A hores d'ara, hi ha 57 agents que se senten discriminats pel govern tot i que al ple van fer acte de presència la meitat dels afectats. "Hi ha agents que no han vingut per por a la discriminació i per possibles canvis de llocs de treball o sancions. Volem un tracte digne com ens mereixem i que no ens utilitzin com un simple estri per fer campanya electoral. Creiem que si no ens asseiem en una taula serà difícil solucionar la situació", va apuntar.

Per últim, el representant va assegurar que la manifestació es repetirà en els propers plens fins que no s'arribi a una solució. A més, a les protestes s'hi podrien sumar els treballadors municipals si el govern no tira endavant la Relació de Llocs de Treball.

Mercè Dalmau: "Fa quatre anys, els agents de la policia ja demanaven respecte i dignitat i, curiosament, ho van demanar quan s'havien de fer les eleccions sindicals i municipals. Crec que és important tenir-ho en compte"

Després del ple, l'alcaldessa –Mercè Dalmau– va atendre als mitjans de comunicació per explicar la posició de l'equip de govern davant la protesta dels agents de la Policia Local. Mercè Dalmau va afirmar que el govern tenia constància de la manifestació perquè s'havia convocat el passat divendres a la tarda a través de correu electrònic, just després d'una reunió  amb la regidora de Personal, però que cap representant sindical s'havia adreçat als membres de l'equip de govern per a exposar les raons de la protesta. "Nosaltres el que sabíem era que demanaven respecte i dignitat. Si ens remontem en el temps, fa quatre anys ja demanaven respecte i dignitat i, curiosament, ho van demanar quan s'havien de fer les eleccions sindicals i municipals. Crec que és important tenir-ho en compte", va manifestar.

Segons l'alcaldessa, fa quatre anys els agents demanaven tres punts essencials: la millora de les instal·lacions de la comissaria, que els ascensos que es poguessin fer a la policia es fessin per promoció interna i que hi hagués una equiparació salarial amb els Mossos d'Esquadra. "Si mirem amb una lupa com estan aquestes tres demandes avui dia, veiem que les instal·lacions han doblat l'espai i s'ha de destacar que va ser una decisió de l'equip de govern invertir els diners de la Diputació en aquesta millora i donar unes condicions laborals millors als policies", va apuntar.

Per altra banda, Mercè Dalmau va explicar que les places de caporal s'estan fent per promoció interna i que l'equiparació salarial està prohibida per Reial Decret però s'està intentant trobar una solució. L'alcaldessa va recordar que fa uns anys es va signar un acord de ple referent a aquest punt i tots els grups municipals van estar d'acord. "L'equiparació es feia en tres anualitats. La primera es va poder aplicar però les altres dues van quedar penjades perquè va sortir la normativa estatal que ens impedeix fer qualsevol augment de sou. No ha estat una mesura d'estalvi ni  voluntat de l'equip de govern, sinó que ens ha vingut imposat", va assegurar.

Tres expedients disciplinaris

L'alcaldessa també va apuntar que en tot el mandat s'han obert tres expedients disciplinaris i l'instructor que els ha tirat endavant no pertany al consistori. Dos dels expedients es van obrir per faltes de respecte cap als superiors i, el tercer, encara no s'ha tancat. Mercè Dalmau va afirmar que les meses negociadores es van reunint amb una intensitat "bastant elevada" i va negar que el govern utilitzi la Policia Local per fer campanya electoral.

Els agents han iniciat la protesta al vestíbul de l'Ajuntament

Comenta aquest article