Societat

Mercè Fargas, cooperant a Equador: "L'experiència viscuda és un xoc amb la realitat"

Per Cristina Sierra

Albert Pérez, Neus Llopis, Mercè Fargas i Albert Dols, ahir, a la Casa de la Vila

La cambrilenca Mercè Fargas i el canongí Albert Dols van ser els dos joves cooperants becats per l'Ajuntament de Cambrils per dur a terme el projecte de l'ONGd Enginyers Sense Fronteres a Orellana (Equador). Ahir al matí, els cooperants, acompanyats d'Albert Pérez i Neus Llopis, voluntaris de l'ONG, van explicar què van fer durant la seva estada en aquesta zona rural d'Equador durant els mesos de setembre i octubre i van valorar molt positivament l'experiència, assegurant que tornarien a repetir-la. "Ens hem sentit molt útils perquè vam fer molta feina", va apuntar la cambrilenca.

Fargas i Dols van treballar en el projecte "Enfortiment de les capacitats de gestió ambiental i serveis bàsics a la zona rural d'Orellana", que té l’objectiu principal de contribuir a minimitzar la vulnerabilitat ambiental de les comunitats afectades pels impactes socials i ambientals de l’activitat extractiva petroliera, així com avançar en la implantació de projectes d’electrificació amb energies renovables. Els cooperants vivien a Coca i cada dos dies es desplaçaven a les diferents localitats de la zona per a fer enquestes als seus habitants. El qüestionari feia referència als serveis bàsics com l'educació, el transport, la sanitat o l'aigua. A més, també es feia una enquesta individual a cada habitatge.

"El que fem aquí, allí te les seves conseqüències"

Un cop tenien tota la informació georeferenciada de les localitats, els joves cooperants l'analitzaven i feien uns informes. El projecte feia molta incidència amb el tema de l'aigua i s'analitzava la qualitat i l'abastament de l'aigua. "A més de les enquestes, vam fer uns tallers per a conscienciar sobre la importància de l'aigua", apuntava Mercè Fargas. La cambrilenca va manifestar que la experiència ha sigut "increïble. Hem conegut una cultura diferent i és un xoc amb la realitat". En aquesta línia, Albert Dols va explicar que Equador ´"es la benzinera del món, hem de reflexionar sobre el consum actual que fem aquí, ja que el que fem aquí nosaltres, allí té les seves conseqüències.

Per la seva part, Albert Pérez va destacar que des de l'ONG hi ha la intenció de continuar aquest projecte. "Ja s'ha creat l'estratègia i tenim tot el material, ara és qüestió de continuar treballant i ajudar a desenvolupar aquestes zones rurals", va apuntar.

Comenta aquest article