Cultura

Els Ajuntaments de Cambrils i Montbrió signen un conveni per promoure el patrimoni cultural

Per Cristina Sierra

Els alcaldes amb la llibreta de telegrafia òptica que permetrà conèixer com es comunicaven els municipis el 1875

L'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i l'alcalde de Montbrió –Vicenç Ferré– van signar ahir al matí un conveni per a conèixer i promoure el patrimoni cultural que comparteixen els dos municipis. En aquest acte també hi van ser presents el regidor de Cultura –Francesc Garriga– i l'arxivera municipal –Montserrat Flores–.

Cambrils i Montbrió van compartir quatre segles d'història, ja que fins al 1622 van formar part del mateix municipi. Aquest lligam ha estat el motiu principal per a signar el conveni, que té l'objectiu d'estudiar conjuntament aquesta història i valoritzar els elements de patrimoni cultural. A més, el document signat recull una sèrie d'accions de recerca i divulgació que s'aniran desenvolupant en els propers mesos.

La llibreta de telegrafia òptica que parla de Cambrils

Un dels primers documents que forma part d'aquest nou acord és la llibreta de telegrafia òptica de 1875 que forma part de l'arxiu de l'Ajuntament de Montbrió. Tot i que encara no s'ha començat a treballar a fons, la llibreta desvela que durant aquells anys era la torre de l'Ermita la que servia per a comunicar-se amb els municipis veïns i no la torre de l'Esquirol com es pensava en un principi. Amb aquest nou document inèdit, els enginyers membres de l'Associació Catalana d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació i de la Asociación de Amigos del Telégrafo de Espanya l'estudiaran minuciosament per obtenir noves conclusions i explicar la presència que va tenir la telegrafia òptica a Montbrió, Cambrils i a les comarques del nostre entorn. Aquestes conclusions s'explicaran el proper dijous 20 de novembre al Centre Cultural, en una conferència que pronunciarà Jesús Sánchez Miñana, enginyer de telecomunicacions.

Commemoració dels 400 anys de la Concòrdia

El conveni entre els dos consistoris també inclou la commemoració del 400 aniversari de la signatura d'un dels documents més transcendents de la història d’ambdós municipis, la Concòrdia de 1622, que va significar la separació d’ambdós municipis. Aquesta concòrdia va ser aprovada pels cambrilencs el dia 1 de novembre i pels montbrionencs el 3 de novembre, i la van signar representants d’ambdós municipis el dia 4 de novembre d’aquell mateix any.

Mercè Dalmau i Vicenç Ferré en el moment de signar el conveni

Comenta aquest article