Societat

La Ruta dels Olivers dóna a conèixer el camí de l'oliva, des de l'arbre fins a l'envàs

Per Josep Maria Ferrando

La ruta dels Olivers va mostrar el procés de l'elaboració de l'oli

Dissabte a la tarda, la Ruta dels Olivers que incloïa fer olives i visitar el Molí d’Oli de la Cooperativa Agrícola de Cambrils va superar totes les previsions. Més de vuitanta persones entre adults i canalla es van trobar a l’entrada de l’Agrobotiga de la Cooperativa per participar en aquesta activitat prevista dins de les Jornades Gastronòmiques amb oli nou verge extra, organitzades conjuntament entre l’Ajuntament i la Cooperativa. Una activitat totalment interactiva explicada per la cap de producció de la Cooperativa, M. Pilar Isern. Per començar, el grup es va desplaçar a un tros proper on tothom que ho volgué va poder participar collint olives, i on els xiquets van ser els primers protagonistes. Després es va poder seguir tot el procés d’elaboració de l’oli al Molí de la Cooperativa, des que es descarreguen les olives, es pesen i es netegen, fins que passen finalment al molí per ser molturades i s’inicia el procés d’extracció d’oli verge extra per centrifugació, sense cap altra manipulació de l’oli. Els assistents a la ruta es van dividir en dos grups per visitar l’interior del molí i la zona d’emmagatzematge en dipòsits de l’oli. Al finalitzar la visita tothom va poder gaudir d’un berenar que va consistir en la degustació de pa torrat amb oli nou i vi pels adults i pa torrat amb xocolata pels més petits.

Taller familiar sobre l’oli i els olivers al Museu Agrícola

D'altra banda, diumenge al matí, el Museu Agrícola de Cambrils va acollir el taller familiar sobre l’oli i les oliveres. Es va explicar a les persones assistents, grans i petits, les antigues tècniques d’elaboració d’oli que s’exposen al Museu i a la vegada es va ensenyar la manera de conservar olives en sal, una activitat que va comptar amb la col·laboració dels més grans, que van aportar els seus coneixements a l’hora d’elaborar conserva d’olives.

Comenta aquest article