Societat

Els Xiquets de Cambrils celebraran del 16 al 23 de novembre la Setmana Castellera

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Jonathan Galan, Mercè Dalmau, Àngel Panicello i Lluís Abella, ahir en roda de premsa

Cambrils serà aquest mes de novembre l'epicentre del món casteller amb la Setmana Castellera dels Xiquets de Cambrils, que inclourà la I Trobada de Colles del Sud, una jornada de tecnificació i la festa de la Canalla Castellera de Catalunya amb el rècord de poms. Ahir al matí, l'alcaldessa –Mercè Dalmau–, el regidor de Festes –Lluís Abella– i dos representants dels Xiquets de Cambrils –Àngel Panicello (membre de la junta tècnica) i Jonathan Galan (responsable de Comunicació i membre de la comissió organitzadora)– van presentar els actes que se celebraran del 16 al 23 de novembre.

L'alcaldessa i el regidor de Festes van felicitar la colla castellera pels esforços que ha fet des de la seva recuperació i perquè durant la setmana castellera
, "el món casteller mirarà a Cambrils". Lluís Abella va destacar que Cambrils, tot i no tenir colla durant uns anys, sempre ha apostat per les activitats castelleres i sempre les ha inclòs al programa de Festes de la Mare de Déu del Camí.

I Trobada de Colles del Sud

Els representants dels Xiquets de Cambrils van agrair "molt sincerament" el suport del consistori per poder organitzar aquesta setmana castellera, així com el suport de totes les empreses que han volgut patrocinar tots els actes. Àngel Panicello i Jonathan Galan van explicar que aquesta setmana s'ha organitzat per a celebrar el primer aniversari de la colla des de la seva recuperació. Actualment, la colla està formada per un centenar de xiquets però els representants van manifestar que estan buscant noves incorporacions.

Els actes s'iniciaran diumenge 16 de novembre amb la I Trobada de Colles del Sud a la plaça de la Vila. Aquesta primera trobada castellera comptarà amb la participació dels Xiquets d'Alcover, els Xics Caleros, els Brivalls de Cornudella, els Torraires de Montblanc, els Xiquets de Vila-seca, els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i els Xiquets de Cambrils. Segons van apuntar els membres de la colla cambrilenca, aquesta trobada serà l'exhibició més gran que s'ha fet mai a Cambrils, ja que el màxim de les diades celebrades fins ara comptava amb tres colles participants.

L'actuació castellera començarà a les 11.30 hores i per agilitat l'exhibició s’estructurarà en tres rondes simultànies (dues de dues colles i una de tres), una de repetició i una de pilars.  La cloenda de la jornada serà un dinar amb fideus rossos fets per la Confraria de Pescadors que se servirà a la carpa de la zona esportiva. Àngel Panicello i Jonathan Galan van explicar que si aquesta trobada té èxit, tindrà continuïtat en un futur i serà itinerant.

Jornada de tecnificació

El següent acte emmarcat en la Setmana Castellera serà la jornada de tecnificació que es farà dissabte 22 de novembre al Casal Municipal de la Gent Gran. Segons va explicar Àngel Panicello, l'activitat serà oberta a tothom i anirà a càrrec de membres de les juntes tècniques de les dues colles de Valls (la Colla Jove i la Colla Vella), les quatre colles de Tarragona (Xiquets, Jove, Serrallo i Sant Pere i Sant Pau) i els Xiquets de Reus. Durant aquesta jornada de tecnificació, els responsables explicaran les diferents posicions dintre d'un castell i com millorar-les. Per altra banda, aquest acte també comptarà amb la participació del metge de la Coordinadora, que farà una xerrada sobre la seguretat en el món casteller. Després de la xerrada, es farà un dinar al restaurant Denver obert a tothom i és necessari confirmar l'assistència contactant directament amb el restaurant.

Rècord de poms

El darder acte tindrà lloc diumenge 23 al matí amb la festa de la Canalla Castellera de Catalunya, a la Plaça de la Vila. Aquest acte està obert a totes les colles castelleres catalanes i actualment han confirmat la seva assistència més d'una trentena de colles. Els actes infantils començaran a les 11 del matí amb un castell inflable, xocolata, un pinta-cares i un titellaire. A més, la cambrilenca Clara Colom tocarà sis cançons tradicionals amb acordió. Al migdia es llegirà un manifest sobre la reivindicació de la figura de la nena dins els castells.

A continuació, tindrà lloc el Rècord de poms (dosos, acotxador, enxaneta i 1 vigilant) en una mateixa plaça. Els representants dels Xiquets de Cambrils van explicar que es poden fer tants poms com vulguin les colles i quan els poms es col·loquin, sonarà el toc de gralla i les enxanetes faran l'aleta al mateix temps. Després de la foto per celebrar aquesta trobada històrica, hi haurà l'actuació de la Big Band de l'Escola Municipal de Música. En acabar, l'artista cambrilenca Nuri Mariné farà una proposta artística que deixarà empremta, hi haurà l’actuació d’un percussionista, i un segon torn d’activitats infantils. Finalment, els Xiquets de Cambrils acabaran la jornada amb un arròs a la Confraria de Pescadors.

Comenta aquest article