Informació general

Vicent Partal: "Hem entrat a la fase final del procés d'independència de Catalunya"

Per Lluís Rovira i Barenys

Vicent Partal durant la seva xerrada, ahir al vespre, al Centre Cultural

"A un pam de la independència", nom del darrer llibre del periodista Vicent Partal, va ser, a més, l'eix de la xerrada que va oferir el propi Partal, ahir al vespre al Centre Cultural, davant un nombrós públic que gairebé omplia tota la sala. A través de la seva exposició inicial i de les preguntes que li anava fent la gent, Partal va fer una exposició clara de com es troba el procés nacional, del que va definir que ens trobem en "una setmana clau".
La introducció a l'acte la va fer el cambrilenc Apel·les Carod, que va explicar la trajectòria del periodista convidat a l'acte i va fer un esment especial als editorials que fa cada dia a Vilaweb. Precisament un dels darrers editorials va donar peu a la introducció de la xerrada per part de Partal. El director de Vilaweb havia escrit, fa dos dies, que Rajoy comet equivocacions greus, "a 'L'art de la guerra' Sun Tzu ja recordava --i parlem del segle V a C!--, que mai no has d'acorralar tant l'enemic que l'única eixida possible siga passar per damunt teu. 'Perquè aleshores és quan passarà per damunt teu'". Carod va preguntar a Partal si ja estem en aquesta fase. Partal va respondre que per passar per damunt necessites també alguna empenta i que aquesta setmana, amb l'editorial que va fer Bloomberg, el principal servei d'informació econòmic mundial, demanant a Rajoy que havia de demanar disculpes, deixar votar els catalans i que havia de modificar la Constitució per contemplar el dret a la independència, l'empenta ja estava donada.

"Hem entrat a la fase final"

Vicent Partal va ser molt clar en la seva exposició del moment actual que viu Catalunya, "crec que hem entrat a la fase final. He treballat i he vist de prop 7 processos d'independència a diferents països i el que passa aquí és únic. Ho estem fent molt bé tot i que, segur, vindran moments complicats". Partal també va destacar que el moviment popular català és únic, "és com si l'Assemblea de Catalunya hagués tornat per acabar la feina" i també va lloar el moviment polític que impulsa el procés, "que s'hagin posat d'acord des dels democristians als anticapitalistes és, gairebé, un miracle".
Partal considera que poden passar dues coses, "hi ha la possibilitat que la tercera via vingui imposada des de fora i que pugui crear alguna distorsió al procés. L'altra opció és rematar la feina. Ara s'ha de prioritzar la consulta del 9N i si per algun motiu no es pot celebrar, s'haurien de fer eleccions immediates i proclamar la independència en pocs mesos".
Un cop proclamada la independència, per Partal, "en uns 10 anys anirem desmuntant l'estat espanyol a casa nostra i muntarem la República Catalana. Viurem els millors anys de la nostra vida com a país". Partal també va advertir que "no ens en podem anar cap a casa fins que no s'acabi la feina".
En la tanda de preguntes del públic, Partal va repassar diferents àmbits i situacions de la futura Catalunya independent, recollits molts d'ells en el Llibre Blanc de la Transició Nacional que la Generalitat ha presentat aquesta setmana i que és el compendi dels informes elaborats pel Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Comenta aquest article