Informació general

El ple aprova inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2015

Per Cristina Sierra

Un moment de la sessió plenària ordinària celebrada ahir al matí

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, ahir al matí, les ordenances fiscals per a l'any 2015 amb els vots favorables de l'equip de govern, els vots en contra dels regidors de l'NMC i el regidor no adscrit Dani Pallejà i les abstencions dels regidors del PSC. La sessió plenària corresponent al mes de setembre va ser extensa i va estar marcada per moments bastant tensos entre l'equip de govern i els regidors de l'oposició.

Congelació dels impostos i les taxes

L'aprovació de les ordenances fiscals era el quart punt de l'ordre del dia del ple. L'alcaldessa –Mercè Dalmau– va fer una breu introducció de les ordenances i, tal com va fer dilluns durant la roda de premsa de presentació de la proposta, va destacar que les ordenances s'havien fet amb la "responsabilitat" que ha caracteritzat el govern des de l'inici de mandat. "És una proposta que intenta promoure i millorar el medi ambient i afegir una eina més per millorar l'activitat econòmica del municipi. L'objectiu és que els ciutadans no vegin incrementats els impostos i les taxes al 2015", va manifestar.

Acte seguit, el regidor de l'àrea de Serveis Interns –Dani Milan– va explicar la proposta que contempla congelar l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), l'impost sobre Vehicles de tracció mecànica i la taxa de recollida d'escombraries; la bonificació del 50% per als immobles destinats a habitatges en els quals s'hi hagi instal·lat de manera voluntària sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric provinents del sòl; la reducció del 5% dels tipus gravamen de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO); la creació d'una bonificació del 30% de quota de l'impost per aquelles actuacions que es declarin d'especial interès per afavorir la recuperació econòmica; el canvi en les altres i baixes de les taxes d'escombraries i de guals, i la reducció de les tarifes corresponents al dipòsit de vehicles.

Dani Pallejà i l'NMC anuncien els seus vots en contra


Després de l'explicació detallada de la proposta, el regidor no adscrit Dani Pallejà va anunciar el seu vot contrari a les ordenances i va apuntar que presentaria al·legacions. Pallejà va plantejar una sèrie de dubtes, com la bonificació del 50% de l'IBI per als immobles destinats a habitatges en els quals s'hi instal·lin sistemes d'aprofitament tèrmic. "Quin objectiu té bonificar l'IBI per aquest concepte si això ja ho fa l'ICIO? L'IBI grava el valor de l'habitatge, no entenc perquè la proposta només se centra en les energies renovables solars i no a la resta d'energies", va apuntar.

El regidor no adscrit també va mostrar la seva incertesa sobre la bonificació del 30% de l'ICIO a les empreses de menys de dos anys que incrementin la plantilla un 10%. "L'any passat vaig proposar una al·legació semblant a l'IAE, no veig el sentit de perquè crear aquesta bonificació de l'ICIO i no a l'IAE", va manifestar. Respecte a la taxa de recollida de vehicles, el regidor va apuntar que en les al·legacions proposarà que s'ajusti el cost de la taxa al cost del servei.

Per la seva part, el portaveu de l'NMC –Oliver Klein– també va anunciar el seu vot en contra i la presentació d'al·legacions. "Un dels motius pels quals votem en contra és perquè volem discutir les ordenances tenint coneixement del pressupost de 2015. Creiem que és una proposta en clau final de legislatura. Estem d'acord en alguns aspectes, com per exemple les bonificacions, però ho hem d'estudiar", va apuntar. Klein també va lamentar que en les ocasions que ha presentat al·legacions no se n'ha tingut cap en compte.

Abstenció del PSC


Per altra banda, la portaveu del PSC –Ana López– va anunciar el vot d'abstenció perquè el grup volia fer un millor estudi de la proposta. "Farem una proposta al govern per arribar a un acord i si no és possible presentarem al·legacions", va afirmar López. Després d'aquestes paraules, l'alcaldessa va celebrar l'ànim de col·laboració dels regidors socialistes i va manifestar que la proposta té l'objectiu "d'assegurar el benestar dels nostres ciutadans".

Finalment, la proposta es va aprovar inicialment amb els 12 vots favorables de l'equip de govern, les 5 abstencions dels regidors socialistes i els 5 vots en contra dels regidors de l'NMC i Dani Pallejà.

Comenta aquest article