Informació general

Més de 200 persones d'arreu de Catalunya es troben a Cambrils amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes

Per Berta Ruiz

Inici de la marxa des del passeig de les Palmeres

Cambrils va acollir, aquest passat dissabte, el Dia Internacional de les Persones Sordes. La jornada es va iniciar al parc de Pescador amb una bicicletada i, cap a dos quarts de dotze es va fer l’acte de benvinguda i la lectura del manifest. A l’acte hi van assistir l’alcaldessa –Mercè Dalmau–, el delegat del Govern –Quin Nin–, la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família –Anna Vendrell–, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament –Lluïsa Rom–, el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) –Antonio Martínez–, la secretaria general de l'Associació de Persones Sordes de Cambrils (ASSORCAM) –Montserrat Fornés–, i la responsable de la comissió organitzadora –Maria Ángeles Taracón–. En el torn de parlaments, tant Mercè Dalmau com Quim Nin van dir que cal donar a conèixer la realitat de les persones sordes i prendre consciència per, entre tots, trencar les barreres que encara existeixen. Per la seva part, el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) –Antonio Martínez– va parlar de la discriminació laboral i de les dificultats que tenen les persones sordes per trobar feina.
Per tancar l'acte al parc del Pescador, vuit persones sordes de diferents edats van pujar dalt de l'escenari i amb el seu llenguatge de signes van reclamar que tot l'entorn es vagi adaptant a les seves necessitats, des de l'educació fins als mitjans de comunicació, internet, el món de la cultura i la política, el món laboral i els serveis per a les persones grans.

Dinar i espectacles al parc del Pinaret

Després dels parlaments, es va iniciar una marxa des del parc del Pescador. Per als més petits i gent gran es va habilitar el trenet turístic, mentre que la resta de la comitiva van anar a peu fins al parc del Pinaret. La trobada va reunir més de 200 persones arribades des de diferents punts de Catalunya. Al parc del Pinaret, es va servir un dinar popular a base de fideus rossos i a la tarda hi va haver diversos espectacles com humor sense barreres Jona, Visual Virtual Ace, màgia amb Pablo, Monòleg Ace, Contacontes, Cançó Manos del Mundo i Ball Bollywood. Després dels espectacles, la Colla de Diables els Cagarrieres van fer un correfoc per la zona. Els actes van acabar amb una sessió de cine a la Rambla de l'Art.

Actualment a Catalunya hi ha 27.575 persones sordes i l'ASSORCAM compta amb 20 persones associades. Per a més informació es pot consultar la pàgina de Facebook de l'associació.

Comenta aquest article