Societat

L’alpinista Òscar Cadiach presenta a Cambrils el repte "14+1x8000 Himalayan Challenge”

Per Gerard Ballester

Òscar Cadiach va explicar la seva experiència a l'Himàlaia, aquest passat divendres al Centre Cultural

El passat divendres al vespre, el Centre Cultural, va acollir la presentació del projecte “14+1x8000 Himalayan Challenge” d’Òscar Cadiach. L’alpinista tarragoní es va fixar el gran repte de ser el primer català en pujar als catorze cims més alts de la Terra, tots ells de més de 8000 metres i emplaçats a l’Himàlaia.

La idea se li va ocórrer l'any 2011 quan contemplava les vistes de bona part dels cims més alts de l’Himàlaia des de l’altiplà del Tibet. L’any 2010 ja en tenia set dels catorze totals i a partir de 2011 va començar a fer-ne bastants seguits fins aconseguir-ne sis més. Actualment només li queda assolir el Broad Peak, de 8.047 metres, que té previst atacar aquesta primavera o a principis d’estiu. No obstant, no és la primera vegada que hi puja ja que al seu palmarès hi consta el Broad Peak Central, el cim del mig, només 27 metres per sota del cim principal. Simultàniament, s’organitzarà un trekking pel Baltoro, de 25 dies, obert a tothom que vulgui acompanyar l’expedició fins al camp base.

A banda, el projecte “14+1x8000” també comprèn la travessa de la Via Làctia, entre el Nepal i el Tibet, obrint una nova ruta que culminaria dalt del Cho Oyu (8.201 metres). Però per emprendre aquest repte, Cadiach necessita finançament, sobretot perquè per poder fer la travessa cal tramitar molts permisos. Per aquest motiu i donat que aconseguir patrocinadors privats cada vegada és més complicat, vol difondre i fer popular el repte i ha posat a la venda postals, llibres i samarretes que es poden adquirir a la seva botiga Esports K2 de Tarragona.

60 expedicions d’experiència

Fins ara l’Òscar ha realitzat un total de seixanta expedicions. Durant la xerrada, va anar comentant les ascensions a cadascun dels cims de més de 8.000 metres que ja ha fet. De jovenet li van regalar un llibre de l’Everest que li va quedar gravat i tota l’afició a l’alpinisme la va iniciar a les muntanyes d’aquí. El Nanga Parbat (8.125 metres) va ser el primer dels vuit mils, l’any 1984. També té l’honor de ser el primer català que va assolir l’Everest (8.848 metres) i sense oxigen. Pujar al K2 (8.611 metres), la segona muntanya més alta de la Terra, va ser un dels reptes més difícils. L’any 2004, en un dels intents, ja hi va perdre un company durant el descens. Però finalment, ho va aconseguir el 2012 al quart intent. El 2013 ha estat l’any més trist, perquè malgrat poder coronar el Kanchenjunga (8.586 metres) i el Gasherbrum I (8.068 metres), hi van deixar la vida companys.

“Més enllà del Kumbhakarna”

Seguidament es va projectar la pel·lícula “Més enllà del Kumbhakarna” que l’Òscar va dedicar a en Mingma, el primer sherpa en coronar els catorze vuit mils més alts del planeta. Amb ell va coincidir el 2011 durant l’ascensió al Kangchenjunga (8.586 metres), el darrer cim que li quedava per completar a en Mingma. La pel·lícula descriu la trajectòria d’aquest sherpa, des del seus orígens humils. Com va iniciar-se com a portador a les expedicions occidentals per guanyar-se la vida i el gran canvi que va viure al ser ell qui finalment volia ascendir als cims per plaer, costejant-se ell mateix les expedicions que es fixava.
La presentació es va acabar amb una fideuada i refrigeri per tots els assistents a l’acte.

 

Comenta aquest article