Cultura

L'Ateneu Roig projecta el documental "El Somni dels Herois" i debat sobre la transició espanyola i els moviments socials actuals

Per Eugeni Capella



Cartell del documental El Somni dels Herois
El passat dimarts, al Centre Cultural, l’Ateneu Roig Cambrils va projectar el documental “El Somni dels Herois”, el qual va ser presentat pel seu director Jacobo Sucari. El documental aborda l’etapa de la transició espanyola i tracta sobre el paper de la militància política de l’esquerra anticapitalista als anys 60 i 70 a Espanya i les seves ressonàncies en els nous moviments socials contemporanis. En aquest treball, Sucari mostra el tall generacional que hi ha entre la militància clandestina del franquisme i els actuals moviments de joves indignats, que també participen a la cinta. Tot narrat en blanc i negre i amb el barri de Gràcia de Barcelona com un protagonista més. Cal destacar que, dos membres de l’Ateneu Roig Cambrils han col·laborat en el finançament del documental i també, realitzant la traducció dels subtítols al francès.

Debat sobre la lluita dels anys 60 i 70 amb la situació actual

Després de la projecció del documental, es va encetar un debat entre la trentena d’assistents, tant sobre el documental com les seves similituds entre la lluita dels anys 60 i 70 i la situació actual.
 
El debat va ser entretingut i es respirava la sensació entre una certa frustració, per una  transició que amb el temps ha demostrat  ser una estafa fent certa l’afirmació de Franco ho va deixar tot “atado y bien atado”,  i un optimisme renovat pel que sembla un nou despertar de les noves generacions.
 
Tot i la decepció del que ens ha portat la transició es va destacar que,  almenys, hi va haver una millora en molts aspectes, però que en aquests moments es noten totes les limitacions d’aquell pacte entre franquistes i demòcrates.
 


Tall generacional

Pel que fa al tall generacional es va posar de manifest un ensopiment general entre els moviments revolucionaris els últims 30 anys que s’han reactivat amb motiu de la crisi. De fet a la sala es va poder copsar com entre els assistents hi havia tant persones que antigament havíem participat en aquests moviments revolucionaris i socials com de joves cambrilencs que ara estan començant a incorporar-se en aquestes línies de treball.
 

Un altre dels punts del documental interessants per tractar va ser com s’han de promoure els canvis socials, si amb una estructura jeràrquica o amb assemblees de base. En aquest sentit a la transició hi va haver una institucionalització de tots els moviments socials mentre que ara sembla que molts moviments de base fugen d’aquesta jerarquització per evitar els mateixos problemes. No obstant al documental també s’assumia que sense una certa organització era difícil concretar i consolidar els canvis que des de baix es promovien.
 


Un dels temes comentats és com una part de l’esquerra s’ha anat acostant als plantejaments de la dreta, tant en aspectes econòmics com de llibertats. En els aspectes econòmics, la socialdemocràcia ha seguit la mateixa dinàmica a tot Europa, mentre que a Espanya un cas particular és com una part de les esquerres (PSOE) s’han arrenglerat amb la dreta espanyola amb el dret a decidir i la manera de fer política. Mentre abans, el PSOE defensava el dret a l’autodeterminació dels pobles d’Espanya i el PSC plantejava aspectes rupturistes com la llei del divorci, avui el PSOE no accepta el dret a decidir, i s’utilitza el concepte de no trencar la societat perquè certs temes no es discuteixin.
 
L’aspecte més important del documental i posterior xerrada és que la situació actual fa que la gent s’interessi més per tot allò que afecta a la política, i que una noves generacions s’incorporen a debats que fins ara no s’havien plantejat. 

Comenta aquest article