Societat

Jornada de portes obertes a la torre de telegrafia òptica de l’Esquirol

Per Gerard Ballester

La jornada de portes obertes va fer-se el passat dissabte al matí

El passat dissabte al matí, la torre de l’Esquirol va obrir les seves portes perquè tothom qui s’hi volgués acostar pogués conèixer per dins aquesta antiga torre de telegrafia òptica. L’activitat comptava amb la col·laboració de l’Associació Autonòmica Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions i estava compresa dins de la 18a Setmana de la Ciència i del cicle "Ports, camins i trens. Cambrils nus històric de comunicacions", organitzat per l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.
L’espai de dues plantes de la Torre es va museïtzar amb plafons que mostraven la història de la torre, imatges antigues i plànols de l’emplaçament de les diverses torres que constituïen les línies de telegrafia òptica existents a mitjan segle XIX.

El funcionament de la telegrafia òptica

Els visitants van poder conèixer de primera mà com era el funcionament d’aquestes torres de telegrafia òptica atès que a la planta baixa hi havia una reproducció a escala d’una torre del telègraf, cedida per Emilio Borque. Aquest expert en telegrafia òptica, delegat a Tarragona de l’associació Amigos del Telégrafo de España, feia les explicacions pertinents a tothom que hi estigués encuriosit. El sistema de telegrafia òptica militar funcionava amb un telègraf situat al terrat de les torres. El mecanisme tenia un parell de boles que podien adoptar diferents posicions i es movien amb cordes des de l’interior mateix de la torre. Segons les combinacions resultants es constituïa el missatge que era traduït amb un codificador que només disposaven les autoritats pertinents. El missatge s’anava transmetent des d’una torre a una altra: en cada torre hi havia uns encarregats dedicats a observar amb un telescopi les torres veïnes i així el missatge circulava fins al seu destí.

La torre de l’Esquirol segurament mai va arribar a operar

Construïda l’any 1850 per afavorir les comunicacions militars durant la Segona Guerra Carlina (1846-1849), la torre de telegrafia òptica de l’Esquirol formava part de la línia espanyola de telegrafia òptica que havia d’enllaçar Madrid amb la Jonquera, passant per València. Malgrat tot, el tram de València a Barcelona mai va arribar a funcionar íntegrament. Consten diversos telegrames enviats de València a Castelló, mentre que el tram on es troba la torre de l’Esquirol tot fa pensar que només va funcionar a nivell de pràctiques. Les torres veïnes a la de l’Esquirol eren la torre de l’ermita de la Mare de Déu del Camí, que es va aprofitar per instal·lar-hi els aparells de telegrafia al terrat i en direcció a Barcelona la torre de telegrafia òptica de la Tossa a Salou, actualment situada en un turó al bell mig del club de golf de Port Aventura.

La torre de l’Esquirol és una de les més ben conservades de Catalunya. La seva vida com a torre de telegrafia òptica va ser breu, posteriorment va servir com a amagatall de contrabandistes i a la dècada dels setanta se’n va fer una primera rehabilitació per fer-la habitable. En aquesta ja es va construir l’accés des de la planta baixa perquè degut a la seva naturalesa de fortificació no en disposava. Al 2011 va ser rehabilitada per l’Ajuntament i ara només resta construir la maquinària del telègraf per posar en funcionament la torre, un projecte que està a l’espera d’obtenir ajuts per poder-ho finançar. El disseny del projecte de l’aparell òptic va anar a càrrec del president de l'Associació Catalana d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions, Jordi Farré.

Durant la jornada de portes obertes, Jordi Farré pretenia que els visitants poguessin veure a través d’un monocular la següent torre situada a Salou, tal com feia el personal de l’època destinat a la torre de l’Esquirol quan observava els telègrafs que tenien instal·lats al capdamunt les torres de Salou i de l’ermita del Camí. Però el temps plujós va impedir en gran mesura poder fer la recreació.
Alguns dels plafons de l’exposició es poden consultar a aquest enllaç de l’arxiu municipal: http://www.cambrils.cat/arxiu/fitxers/documents/documents-del-patrimoni-cultural/documents-d-exposicions/la-torre-de-l-esquirol/view

Plafó amb algunes imatges de la línia de telegrafia òptica a diferents municipis de Tarragona durant el segle XIX

Comenta aquest article