Informació general

Les ambulàncies de la Creu Roja local s’integren al servei del 061

Per Lluís Rovira i Barenys

Personal i parc mòbil de la Creu Roja en la presentació d’un nou vehicle el passat 11 de maig

Les dues ambulàncies que actualment té la Creu Roja local s’han posat a disposició del 061 per tal de millorar la prestació sanitària urgent a Cambrils. Aquesta nova disposició del servei d’ambulàncies a Cambrils ja ha funcionat en període de proves aquest estiu. Aquest mes de setembre s’ha signat el conveni entre l’Ajuntament i l’Empresa Gestió i Prestació de Serveis de Salut 061 per oficialitzar l’acord.

Evitar duplicitats

Són moltes les queixes que s’han recollit els darrers anys pel que fa al temps d’espera en l’arribada d’una ambulància a un servei d’urgència a Cambrils. Concretament, des que l’any 2000 la Generalitat va concedir la concessió d’aquest servei a Ambulàncies Reus, en el cas de la nostra població. En alguns casos relacionats amb serveis d’urgència hi ha hagut uns temps d’espera de mitja hora per part del servei oficial. El que també ha passat, a vegades, és que a causa de la tardança en arribar l’ambulància del servei oficial, des de la Policia Local s’avisava la Creu Roja. En aquests casos podia passar que arribessin les dues ambulàncies al mateix temps o que arribés primer la de la Creu Roja i s’emportés l’esbroncada i els insults, i també algun intent d’agressió, per part de la gent que esperava al lloc de la urgència. Aquest conveni, doncs, el que fa és regular la prestació sanitària a Cambrils comptant amb les dues companyies, Ambulàncies Reus i Creu Roja.

Protocol d’actuació

L’activació del transport sanitari a Cambrils correspon al servei del 061, que és qui pot rebre la demanda de servei provinent tant d’un particular com del CAP o de la Policia Local. El 061 determinarà l’activació del vehicle de transport sanitari que correspongui. Primer de tot valorarà el temps de resposta del servei de transport sanitari ordinari i decidirà l’activació del vehicle de la Creu Roja local de Cambrils en aquells supòsits en què el temps d’espera d’Ambulàncies Reus sigui superior al necessari en funció del servei demandat. Immediatament després, el 061 comunicarà a la Policia Local tant l’activació d’Ambulàncies Reus com de la Creu Roja local als efectes d’evitar duplicitats en la mobilització de les ambulàncies. El 061 també comunicarà el temps d’espera estimat en cada cas.

Prova pilot satisfactòria

Les ambulàncies de la Creu Roja estaran a disposició del 061 les 24 hores del dia en el període que va del juny al setembre. La resta de l’any ho estaran des de les 7 del matí fins a les 10 del vespre. La regidora de Sanitat, Rosa López, es mostrava molt satisfeta del conveni signat i que permet pal·liar el problema que ha patit Cambrils els darrers anys en aquest tipus de serveis sanitaris, “aquest estiu s’ha fet la prova pilot i ha funcionat força bé. No hem tingut cap queixa pels serveis d’ambulància”, va manifestar la regidora.

Comenta aquest article