Societat

La Llosa celebra les seves festes de barri durant tres dies d'activitats per a totes les edats

Per Redacció

Neus Pàmies durant el seu pregó, el passat divendres a la tarda

El barri de la Llosa ha viscut, aquest cap de setmana, les seves festes d’estiu. El programa d’activitats, organitzat per l’Associació de veïns del barri de la Llosa, es va encetar el divendres a la tarda. Cap a dos quarts de vuit es donava el tret de sortida a les festes amb el llançament d’uns coets, al carrer de les Margarides. En aquell mateix carrer s’hi va instal·lar un escenari i un servei de bar. Pocs minuts després, tenia lloc el pregó de les festes, enguany a càrrec de Neus Pàmies, veïna del barri que, juntament amb la seva família porta uns 40 anys estiuejant al barri.

La pregonera Neus Pàmies repassa la història romana del barri de la Llosa

En el seu discurs, Neus Pàmies va fer un “viatge al passat” i va rememorar la història romana del barri de la Llosa. La pregonera d’enguany va afirmar que el “barri de la Llosa és un dels més emblemàtics de la vila de Cambrils i de ben segur, el que té una història més rellevant. Nosaltres, els veïns, podem dir amb molt d’orgull que vivim al nucli més antic de Cambrils, al barri amb més història, l’essència del Cambrils ancestral, on els romans ja van situar una vil·la”. En aquest punt, Pàmies va referir-se al “Guardià de la Llosa”, el nou nano creat per la presidenta de l’Associació de veïns, Ana Maria Franquet, que li va servir com a font d’inspiració i de fil conductor del seu pregó. Neus Pàmies va convidar tothom a fer un viatge en el temps, concretament al període romà, al segle I a.C., per descobrir l’origen del barri de la Llosa, quan els romans ja van fixar-se en aquells terrenys i s’hi van establir formant una vil·la. La pregonera va fer un repàs de l’expansió de la Tarraco romana, així com del pas de la Via Augusta per Cambrils –aleshores anomenat Oleastrum–, una de les principals vies de comunicació entre Roma i Cadis i del creixement de la vil·la romana de la Llosa com un espai intensament cultivat, “un lloc privilegiat a prop del mar”. Neus Pàmies va encoratjar tots els veïns a gaudir de les festes del barri.

Tres dies de festa

Després del pregó, la festa va seguir amb l’elecció de la reina de les festes, l’actuació del Grupo rociero Esencia del sur, el sopar veïnal i ball. L’endemà dissabte, la jornada festiva va incloure bicicletada popular, esmorzar-barbacoa, una cercavila pel barri, així com la instal·lació d’uns castells inflables per a la canalla. A la tarda, hi va haver una actuació de gimnàstica rítmica, mentre que a la nit hi va haver música a càrrec de Mario i Maximiliano i ball amb el grup Estress Band. Ahir diumenge, darrer dia de les festes, es va servir esmorzar amb coca i xocolata, es va organitzar un concurs de dibuix i hi va haver ludoteca infantil, al matí. A la tarda, va tenir lloc el tradicional concurs de truites, actuació amb Wonder Dance i final de festa amb una discoteca mòbil.

Comenta aquest article