Informació general

Finalment s'enderrocarà el magatzem contigu al celler modernista de la Cooperativa

Per Lluís Rovira i Barenys, Franc Prats



Aquest és el magatzem que s'enderrocarà i que donarà pas a una zona verda
Finalment s’enderrocarà el magatzem contigu al Museu Agrícola, així ho va manifestar ahir l’alcalde –Robert Benaiges– en la visita que va fer amb la premsa per les diverses obres públiques que s'estan fent actualment a Cambrils.

Aquest magatzem és l’únic edifici que encara queda dret de les antigues instal·lacions de la Cooperativa Agrícola –tret del celler modernista, obra de Bernardí Martorell, que acull el Museu Agrícola i l'Agrobotiga de la Cooperativa i que pel seu valor artístic es va conservar–.

Recordem que les antigues instal·lacions de la Cooperativa es van començar a enderrocar el 28 de juny de 2005 i que va ser un procés llarg i laboriós que es va allargar fins a finals de setembre. El projecte per a la zona que ocupaven les instal·lacions preveu edificis d'habitatges i galeries comercials, que ja s'estan construint, i la reforma del carrer de Foix i la construcció de dos nous carrers –el carrer del Vi i el carrer de l'Oli– i una rotonda que connectaran la zona. El projecte també preveia l'enderroc d'aquest magatzem, que ha de donar pas a una zona verda i un pas de vianants que connectarà la plaça del Mercat amb aquests nous carrers. Segons el pla general de l’any 1993, i també l’actual POUM, aquest magatzem es trobava en zona verda. Mesos abans de l'enderroc, la Cooperativa Agrícola va demanar a l'Ajuntament que salvés aquest magatzem, perquè això els permetria, entre d’altres coses, ampliar el Museu Agrícola.

Tot i que la decisió de mantenir l'edifici l'havien de prendre els promotors de l'obra, que en són els propietaris, Joan Recasens –regidor d'Urbanisme– va manifestar en el seu moment: "jo crec que no és de llei, un cop t’has venut la propietat, reclamar una cosa que si la volies protegir l’hauries d’haver protegit en el seu moment".

D’altra banda, quan es va construir l’edifici d’habitatges en què hi ha les oficines de la Caixa Agrària el projecte d'aquest edifici contemplava unes façanes que donaven a aquesta futura zona verda i, com deia llavors Joan Recasens, “els edificis no són ni de la Cooperativa ni de l’Ajuntament. Els propietaris són els actuals promotors. A banda, ens podem trobar amb problemes legals si deixem aquest magatzem. Hi va haver gent que va comprar el pis pensant que tindrien una zona verda al davant i si en comptes d’això hi tenen una paret ens poden portar al jutjat. Si ho guanyen ens demanaran l’expropiació i llavors qui ho pagarà? El propietari? L’Ajuntament? La Cooperativa?”.

Un altre dels arguments que defensava el regidor d'Urbanisme és que Bernardí Martorell quan va dissenyar el celler el va dissenyar com un edifici aïllat.

Finalment, doncs, com va manifestar ahir l'alcalde, els promotors han pres la decisió de seguir endavant amb el projecte i enderrocar aquest magatzem.

Comenta aquest article