Informació general

L’antic edifici del Pòsit té les hores comptades

Per Lluís Rovira i Barenys

Activitat comercial al Mercat Municipal del Pòsit els últims dies abans de tancar les portes amb motiu de l’enderroc de l’edifici

L’antic edifici del Pòsit serà enderrocat properament. Arran de la caiguda de part de l’arrebossat de la balconada principal, el passat mes d’agost, els tècnics municipals van elaborar un informe per tal de valorar l’estat de l’edifici. El resultat de l’informe ha estat contundent, l’edifici està en ruïna imminent i s’aconsella primer que tot el cessament de totes les activitats que s’hi desenvolupen i, després, el seu enderroc. Actualment l’edifici acull el Mercat Municipal del Pòsit, que té 36 parades que corresponen a 20 comerços. També hi ha el restaurant Pòsito, que ocupa els baixos d’un dels laterals de l’edifici. A banda, tres entitats cambrilenques tenen la seva seu en una part del primer pis de la banda esquerra de l’edifici, l’Escola de Puntaires, l’Associació de Dones “Amunt” i l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils.

Decisió difícil

A meitats de setembre hi va haver una reunió entre els representants del govern municipal i els paradistes del Mercat del Pòsit en què es va comunicar a aquests darrers que el mercat tancaria portes el 2 d’octubre. L’Ajuntament es va comprometre a respectar la concessió de les actuals parades en el futur mercat. Aquest nou edifici pot trigar un mínim de dos anys a fer-se, per la qual cosa es va oferir als paradistes del Mercat del Pòsit la possibilitat que s’instal·lin al Mercat de la Vila, oferta que, de moment, no ha estat acollida amb gaire entusiasme pels paradistes del Pòsit. Cal precisar que la Confraria de Pescadors és la propietària de l’edifici. L’Ajuntament paga un lloguer a la Confraria per fer ús de la zona destinada a mercat, que al seu torn arrenda als paradistes. També cal dir que aquest mes de setembre s’acabava la concessió de l’Ajuntament amb els paradistes del mercat. Pel que fa a les tres entitats locals usuàries de l’edifici, l’Ajuntament els va notificar el passat 21 de setembre que havien de desallotjar les dependències que ocupen de manera immediata. El restaurant, per la seva part, té un contracte de lloguer amb la Confraria i també se li ha notificat que el dia 2 d’octubre ha de tancar portes. Segons va comentar l’alcalde, Robert Benaiges, els informes dels tècnics no oferien cap dubte sobre l’estat de l’edifici, “no ha estat una decisió fàcil de prendre”, va comentar.

Proposta de l’Ajuntament

Les converses entre Ajuntament i Confraria per tractar sobre el futur de l’edifici del Pòsit s’han sovintejat durant aquest mes de setembre. L’Ajuntament ha posat una proposta damunt la taula que consisteix a fer-se càrrec tant del projecte d’enderroc com de l’enderroc de l’edifici, per una banda, i del projecte i posterior construcció del nou edifici del Pòsit, per una altra, com a avançament del pagament d’uns quants anys per fer ús de diferents parts de l’edifici, entre elles el mercat. El nou edifici tindria planta baixa i primer pis. La part central dels baixos es destinaria, com ara, al mercat municipal. L’Ajuntament també vol que el primer pis sigui d’ús públic. La Confraria, per la seva part, disposaria dels baixos corresponents als dos laterals de l’edifici per a la seva explotació. Respecte a la construcció del pàrquing a la plaça del Pòsit, l’alcalde diu que seria interessant que es fes; “seria un pàrquing subterrani d’un pis amb capacitat per a un centenar de cotxes”. L’aspecte final que tindria el nou edifici del Pòsit podria sortir d’un concurs d’idees en el qual podrien concursar els tècnics experts en la matèria. L’alcalde també va recordar que ara fa un parell d’anys l’anterior govern municipal va proposar una modificació puntual del Pla General per a aquest edifici. La modificació contemplava fer un edifici més estret que l’actual amb un pis més que el que té ara. També es parlava d’un pàrquing subterrani de dos pisos. La modificació no va prosperar davant les al·legacions presentades per la mateixa Confraria de Pescadors.

§ JOSEP M. MESTRES, MEMBRE DE LA JUNTA DELS PARADISTES DEL MERCAT DEL PÒSIT: “L’únic que se sap segur és que els paradistes marxem”§

Per la seva part, Josep M. Mestres, membre de la junta dels paradistes del Mercat del Pòsit, explica que “el dijous 16 de setembre ens van avisar dient que poséssim una data, però que si podia ser en una setmana que no esperéssim 15 dies per marxar, perquè les obres eren imminents. Llavors nosaltres vam decidir el dia 2 d’octubre. No està clar què passa amb el bar-restaurant, no hi ha ni un projecte definit, no tenen res clar. No se sap com es farà el nou edifici, ni perquè servirà, ni si hi haurà o no hi haurà pàrquing. No se sap res, l’únic que se sap segur és que els paradistes marxem. El que s’hauria d’haver fet és seure.

§ JOAN PALLARÈS, PRESIDENT DE LA JUNTA DELS PARADISTES DEL MERCAT DEL PÒSIT: “Estem sorpresos de la rapidesa amb què s’ha decidit l’enderroc de l’edifici”§

El president dels paradistes del Mercat del Pòsit es mostrava sorprès de la rapidesa amb la qual s’havien desenvolupat els esdeveniments, “estem sorpresos de la rapidesa amb què s’ha decidit l’enderrocament de l’edifici i considerem que se’ns hauria d’haver fet sortir del mercat quan ja estigués tot ben decidit”. El Mercat del Pòsit té 36 parades que pertanyen a 20 comerços diferents. Segons Pallarès, “vam proposar a l’Ajuntament que ens fessin uns mòduls provisionals, però ens van dir que era inviable i així s’ha quedat. L’Ajuntament ens va proposar anar al Mercat de la Vila, però nosaltres creiem que tampoc és viable. S’hauria d’haver previst una altra solució per als paradistes, perquè no podem estar aturats dos anys”. Pel que fa al futur, el president dels paradistes apunta que “ara hi ha l’oportunitat de fer un edifici emblemàtic, de construir un gran edifici que doni serveis i que tingui un mercat i un pàrquing en condicions. S’ha de pensar molt bé com es farà el nou mercat, perquè l’actual estava agonitzant. Cal un altre tipus de distribució, un model de parades més actual, modernitzar la infraestructura, fer un mercat més dinàmic i més atractiu, reduir el nombre de parades o fer-les més grans i més competitives. Està clar que, tal i com estava ara, el Mercat del Pòsit estava condemnat a degradar-se, com ha passat al Mercat de la Vila”.

Comenta aquest article