Informació general

Cambrils tindrà un hospital lleuger

Per Lluís Rovira i Barenys

Aquest hospital lleuger serà el primer a tot Catalunya 

Cambrils tindrà un hospital lleuger, un equipament sanitari que es construirà a la nostra població com a prova pilot dins el mapa sanitari català. S’anomena “hospital lleuger” pel fet de no disposar de llits per a hospitalitzacions i estarà ubicat a la zona que ocupa l’actual CAP i una part de la superfície contígua. Aquest hospital sense llits prestarà el seguiment que calgui al domicili del pacient, és a dir, els metges passaran a fer la visita a les cases. Al marge d’aquesta particularitat, aquest hospital disposarà de serveis de consulta mèdica general, d’especialitats, de radiologia, de rehabilitació i, fins i tot, de sala d’operacions per practicar determinats tipus d’intervencions quirúrgiques.

Soterrani i tres plantes

Tal i com va avançar Revista Cambrils a l’edició del passat mes d’agost, el nou equipament sanitari triplicarà la superfície de l’actual CAP. Ara, l’Ajuntament ja té a les seves mans l’avantprojecte d’aquest hospital i ja es pot concretar més la distribució dels espais de què disposarà. L’hospital tindrà un soterrani de 1.209,25 metres quadrats en el qual hi haurà la secció de rajos X, la morgue (dipòsit de cadàvers), la sala de vetlla i un espai per a les ambulàncies. La planta baixa, de 1.513,73 metres quadrats, disposarà del servei d’urgències, el servei d’atenció al desplaçat, el d’extracció de mostres, el servei de rehabilitació i una part de les consultes. La primera planta tindrà uns 1.349 metres quadrats de superfície i disposarà, també, de consultes de medicina general i de les consultes de les especialitats. En aquesta planta és on hi haurà la sala d’operacions. La segona planta tindrà una superfície d’uns 499 metres quadrats i és on s’ubicarà la zona de direcció de l’hospital, els espais comuns i les habitacions per al personal del mateix hospital. Aquest avantprojecte ha estat elaborat per Sagessa i ha de ser validat per la Generalitat. La regidora de Sanitat, Rosa López, es mostrava força satisfeta davant les expectatives de construcció del nou equipament sanitari.

Cost de 4,5 milions d’euros

El cost de l’obra i les instal·lacions que incorpora és d’aproximadament uns 4,5 milions d’euros. Aquests diners els avançarà l’Ajuntament i la Generalitat els retornarà més endavant. A banda, els terrenys també els cedeix l’Ajuntament. Segons va manifestar l’alcalde, Robert Benaiges, “esperem que en dos anys l’obra estigui acabada”. Tot i que aquest nou equipament centrarà tots els serveis sanitaris de la població, l’alcalde va dir que es mirarà que el CAP Casa del Mar, situat a la plaça d’Aragó, continuï prestant un servei sanitari similar a l’actual. Tot i la construcció de l’hospital lleuger a Cambrils, cal resoldre el problema de manca d’espai hospitalari a la demarcació. Respecte a aquesta qüestió, Robert Benaiges va avançar que en un futur immediat ja es parlaria del que ha de ser el nou hospital comarcal.

Comenta aquest article