Tema del mes

Els efectes del 10 d’octubre de 1994

Per Lluís Rovira i Barenys

El 10 d’octubre de 1994, la riera d’Alforja es va desbordar

El cabal màxim de la rierada va ser entre dos quarts de deu i dos quarts de dotze del matí. La riera va baixar a 150 metres cúbics per segon. L’aigua va sobrepassar el nivell dels ponts, va engolir les passarel·les de vianants de la riera d’Alforja i va inundar mig poble. A quarts de dotze, va començar a baixar el nivell de l’aigua, que al seu pas va deixar un paisatge desolador.

Un Cambrils desolat

Després de la rierada, el fang. Cases i baixos inundats, pàrquings plens d’aigua i fang, cotxes sepultats, runa acumulada i sobretot fang per tot arreu. Els carrers més afectats a la vila van ser el carrer de l’Hospital, el dels Immolats del Setge i el de Sant Plàcid, propers al pont del raval de Gràcia, que va ser danyat en la seva estructura. A l’Eixample, van ser els carrers de Santa Joaquima de Vedruna i d’Àngel Guimerà, propers al pont del carrer de Santa Joaquima de Vedruna. A la platja, la plaça d’Aragó, la rambla de Jaume I i tots els carrers des d’allí fins al port van ser els més afectats. Els principals desperfectes van ser a la xarxa viària i en els accessos a la població. També va quedar danyada la instal·lació elèctrica, els conductes de clavegueram i els canals d’aigua. La mateixa riera també va patir desperfectes: dos ponts de vianants ensorrats, parets rebentades, fileres d’arbres engolides, voreres ensulsides i gespa anorreada. A més, els últims 100 metres de mur van desaparèixer per complet. La rierada també va modificar el litoral cambrilenc. Els sediments arrossegats i acumulats a la desembocadura de la riera d’Alforja van formar un delta de 120 metres que ara és utilitzat com a platja.

Una víctima mortal

La rierada del 10 d’octubre del 1994 també es va cobrar una vida, la de Pere Torres Esteller. El Pere estava mirant la rierada des de l’últim pont, just abans de la desembocadura, quan a dos quarts de nou del matí el terra es va ensulsir i la rierada se’l va endur. Cinc dies més tard una embarcació de pesca el va trobar a 300 metres de la desembocadura de la riera.

La reconstrucció

Diversos organismes van intervenir en les obres de reconstrucció de la riera. La Junta de Sanejament es va fer càrrec de la reparació del clavegueram i les estacions de bombeig. El MOPU va rehabilitar l’estructura del pont del carrer de l’Hospital amb el raval de Gràcia. La Junta d’Aigües Residuals de la Generalitat es va fer càrrec de les obres de reparació de la canalització. Ports i Costes de la Generalitat es va fer càrrec de la neteja de platges, la reparació d’espigons, la reparació de l’escullera de la desembocadura de la riera d’Alforja i la de Maspujols, la reparació del pont del Villa Magdalena i la neteja de la zona portuària. I l’Ajuntament de Cambrils es va fer càrrec de la neteja dels carrers, de l’arranjament de baranes, del clavegueram i de les dues passarel·les desaparegudes.

§ AUDIOVISUALS Revista Cambrils edita un reportatge audiovisual sobre la rierada del 1994§

Aquest documental és la primera producció de Revista Cambrils Audiovisuals i s’editarà en format DVD

Un moment de la filmació del reportatge que Revista Cambrils prepara amb motiu dels 10 anys de la rierada

Revista Cambrils Audiovisuals presenta la seva primera producció, el documental “La força d’una rierada”, que reviu, en motiu del desè aniversari dels fets ocorreguts, la rierada del 10 d’octubre de 1994. Revista Cambrils Audiovisuals s’ha fet càrrec de la producció, muntatge i edició d’aquest reportage. “La força d’una rierada” inclou entrevistes actuals als protagonistes d’aquell fatídic dia, imatges inèdites i de vídeo d’aficionats enregistrades el mateix 10 d’octubre de 1994, material de l’Arxiu Municipal de Cambrils i fotografies de l’arxiu gràfic de Revista Cambrils. La realització d’aquest documental suposa un pas més per a Revista Cambrils, que amb aquesta experiència, inèdita fins al moment, presenta en societat el seu departament d’audiovisuals. “La força d’una rierada” s’estrenarà amb una projecció pública al cinema Rambla, tal i com s’anunciarà properament.

El documental

El documental “La força d’una rierada” es presentarà en format DVD i se n’editaran 2.000 còpies. Els subscriptors de Revista Cambrils rebran un exemplar, gratuïtament, amb l’edició del mes d’octubre. Aquells que no siguin subscriptors també podran adquirir el DVD a les llibreries a un preu mòdic.

Revista Cambrils Audiovisuals

El nou departament de Revista Cambrils ha estat elaborant aquest documental al llarg d’aquest any 2004. S’ha dut a terme un procés de documentació i treball de camp que han permès elaborar el guió del reportatge i recollir i seleccionar material específic. Després de moltes hores de filmació durant tot l’estiu, s’ha editat i muntat aquest reportatge. Amb mitjans propis s’ha desenvolupat la idea original de Revista Cambrils de fer un reportatge amb motiu dels deu anys de la rierada del 10 d’octubre de 1994. El director i editor del reportatge és Jordi Moreno i l’operadora de càmera és Anna Fargas. Un nombrós grup de col·laboradors i redactors de Revista Cambrils també ha participat i s’ha implicat en aquest projecte.

Comenta aquest article