Tema del mes

El pavelló com a refugi

Per Lluís Rovira i Barenys

A banda d’aquest fet luctuós, l’aiguat va inundar i interrompre el trànsit en diferents vies de comunicació. El vial del Cavet, en alguns trams, es va convertir en una trampa per a nombrosos vehicles que hi van quedar atrapats. L’avinguda de la Diputació també va patir les ja clàssiques inundacions, així com sota els ponts de la via fèrria dels vials de pujada i baixada paral·lels a la riera d’Alforja. Molts ocupants de vehicles van haver de ser rescatats per la Creu Roja i la Policia Local i traslladats al Palau Municipal d’Esports. En alguns casos les persones s’havien hagut d’enfilar damunt del propi vehicle davant la gran quantitat d’aigua que els envoltava. També es van haver de portar al Palau d’Esports els nens i nenes que estaven a l’Escola de Mar la Marinada, propera al vial del Cavet. Van ser prop d’un centenar de persones les que van fer servir el Palau d’Esports com a refugi aquella nit. D’altra banda, el trànsit ferroviari també va quedar interromput, ja que es va descalçar un tram de via a l’alçada de Vilafortuny. Fins al dia 7 a mitja tarda no es va restablir la normalitat en la circulació de trens. Cal dir que dies després de l’aiguat va caure un tram de catenària a la zona de la via al costat de l’hotel Cambrils Princess, la qual cosa va suposar una nova interrupció de trens durant unes quantes hores.

A dalt a l’esquerra, aspecte d’un habitatge afectat per les inundacions a la urbanització els Ametllers, proper al vial del Cavet. A dalt a la dreta, al nou passeig de l’Horta de Santa Maria el vent va tombar gairebé tots els arbres. A sota a l'esquerra, aspecte que presentava la platja del Regueral a prop del Pi Rodó. A sota a la dreta, els aiguats van provocar que es descalcés un tram de la via fèrria a l’alçada de Vilafortuny

§ Danys públics valorats en 668.199 euros §

L’aiguat va produir quantiosos danys públics que van ser valorats per l’enginyer municipal en 668.199 euros (uns 111 milions de pessetes). De l’avaluació dels danys la partida més important correspon a la reparació de camins, amb 155.784 euros. Molts camins del terme municipal cambrilenc van quedar inutilitzats per l’erosió de l’aigua. També destaca la partida dels danys a la jardineria xifrada en 93.334 euros. En aquest apartat cal destacar els arbres caiguts a tota la població. La imatge més espectacular la va oferir el nou passeig de l’Horta de Santa Maria, que tenia gairebé tots els arbres tombats. La xarxa de clavegueram també va patir de valent. L’aigua de la pluja hi va aportar terra, rames i residus, la qual cosa va originar l’obstrucció de diferents trams. El pressupost per reparar aquests danys es va valorar en 73.993 euros. Les platges també es van veure seriosament afectades per la pèrdua d’arena, en algunes zones, i per l’aportació de porqueria en d’altres. Per a aquesta partida es van pressupostar 82.300 euros.

La cava de l’Ardiaca no va aguantar el cabal de l’aigua
Danys particulars

A banda, l’aigua va afectar vivendes i vehicles. Moltes cases unifamiliars de Vilafortuny van patir inundacions als garatges. També es van produir inundacions a algunes vivendes de les urbanitzacions de ponent, al barri antic i a deteminats garatges d’edificis de tota la població, amb la conseqüent afectació d’un elevat nombre de vehicles.

Declaració de zona catastròfica

Després d’una primera valoració dels danys, l’Ajuntament va iniciar els primers passos per demanar al govern central la declaració de zona catastròfica per al municipi, sol·licitud que es va formalitzar al ple ordinari del mes de setembre. Des de l’Ajuntament, a més, es va posar a disposició dels ciutadans el servei d’atenció de l’OAC per atendre les consultes i vehicular les seves reclamacions. L’OAC ha disposat de còpies amb tota la informació del Consorci d’Assegurances estatal sobre riscos extraordinaris.

§ Infraestructures recents que no han resistit§

L’aiguat del dia 7 de setembre va deixar en evidència algunes de les obres públiques més recents fetes al nostre municipi. La cava de l’Ardiaca, per exemple, no va aguantar el cabal d’aigua aportat i en alguns trams va fer caure la pedra d’escullera que es va col·locar fa poc per reforçar el nou traçat que se li va donar. Recordem que fa pocs mesos, des d’aquestes mateixes pàgines, els veïns de la zona ja van advertir que el nou traçat de la cava s’estava fent amb massa poca capacitat. En aquesta zona l’aigua també va descalçar algun dels carrers de la nova urbanització.

Vial del Cavet

El sistema de desguàs del vial del Cavet deixa molt a desitjar en tot el seu traçat. A la urbanització els Ametllers, a Vilafortuny, les cases unifamiliars properes al vial van patir greus inundacions, ja que, segons van comentar els veïns, les bombes del sistema de desguàs es van aturar al marxar el corrent elèctric a causa de la tempesta. Aquest deficient acabat dels desguassos del vial del Cavet va afectar altres zones del terme municipal. Un altre tram que va patir de valent és el que es troba prop de l’Escola de Mar la Marinada. Hi ha un col·lector a la part nord del vial on hi desemboca una cava i que té com a part superior un tauló de fusta amb un petit forat. Segons diuen els veïns, aquest és l’acabat que es va fer al construir el vial, ara fa un any i mig. La gran quantitat d’aigua que baixava per la cava va fer del tot insuficient el petit forat del col·lector i va propiciar la inundació del vial i dels terrenys situats a la part sud d’aquest vial.

Comenta aquest article