Societat

Un Setge més reivindicatiu que mai

Per Ignasi Martí

Concentració d'estelades ahir, en la commemoració del Setge durant l'acte convocat per l'ANC

La commemoració del Setge de Cambrils d'enguany ha estat més reivindicativa que mai. El primer acte dels que es va celebrar ahir, a recer de la muralla, va anar a càrrec de la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que va congregar una cinquantena de persones que duien, la majoria d'elles, estelades. Un cop concentrades prop del Portal, el coordinador local de l'ANC va llegir un text sobre el llibret del Setge que va fer l'historiador reusenc Josep Iglésies i en el que es descriuen els detalls del Setge de Cambrils del 1640 amb l'aniquilament dels resistents cambrilencs a mans de les tropes castellanes. Després d'això, es va fer una ofrena floral amb el dibuix d'una estelada, als peus de la placa commemorativa del Setge. L'acte es va cloure amb el cant dels Segadors.

Parlament d'Agustí Alcoberro

Cap a les 12 del migdia, s'encetava l'acte institucional amb l'arribada del seguici a la plaça del Setge. L'encapçalava el Grup de Diables els Cagarrieres i seguien el Ball de Bastons i els grallers, timbalers, gegants i nanos de Tota l'Endenga i autoritats. Tot seguit es van iniciar els parlaments. L'alcaldessa, Mercè Dalmau, va parlar del moment de conscienciació nacional que vivim, i els reptes que s'ens plantegen i va deixar pas, tot seguit, al convidat d'enguany, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro. Alcoberro va fer un repàs als fets ocurreguts el 1640, contextualitzant el conflicte a nivell europeu i cercant els paral·lelismes entre el conflicte de 1640 i 1714, "el primer va ser una derrota i el segon va ser una desfeta", va dir Alcoberro. El director del Museu d'Història de Catalunya també va dir que "els paral·lelismes amb l'actualitat són molts, ja que aleshores, l'imperi espanyol es trobava en decadència. Posteriorment, el catalanisme es va formular ideològicament quan Espanya va perdre les colònies Cuba i Puerto Rico. Ara toca reformular el projecte de la independència."
Alcoberro també va parlar de la importància de la història en un món canviant, "on les noves tecnologies i els canvis globals donen una sensació de canvis constants" i va acabar reflexionant sobre si el 1640 es va perdre, "ja que avui en dia seguim commemorant els fets".
Un cop acabat el parlament hi va haver l'actuació de la Coral Verge del Camí que va cloure la seva intervenció amb el cant dels Segadors. Després de l'actuació de la Coral, es van sentir crits a favor de la independència.
La cloenda de l'acte la van posar les actuacions del Ball de Bastons i dels gegants i nanos de Tota l'Endenga. A destacar que els gegants del Setge, l'Ermengol i la Magdalena, ahir, lluïen les estelades lligades al coll.

Comenta aquest article