Cultura

Unes quaranta persones participen a la ruta guiada sobre l'arribada del turisme

Per Ignasi Martí

La ruta guiada sobre l'inici del turisme a Cambrils va recórrer diferents indrets del barri del port

Unes quaranta persones es van congregar ahir al matí davant l'oficina de Turisme per participar a la ruta guiada del cicle “L'arribada del turisme a Cambrils”. Es tractava de resseguir diferents indrets del barri de la Platja i explicar in situ el que va suposar l'inici del turisme al nostre municipi. Les explicacions van anar a càrrec de Montserrat Flores (Arxiu Municipal), Gerard Martí (Museu d'Història de Cambrils) i va comptar amb la lectura de textos i cròniques de l'època de la “Revista Cambrils” per part de Rosa Fusté (Biblioteca Municipal).
Un dels indrets que es van visitar va ser l'antiga entrada del càmping Cambrils Port, de la família Cañellas, davant de l'actual Hotel Ca'n Solé (carrer Pau Casals). Aquest va ser el primer càmping que va tenir Cambrils i pertanyia a una família barcelonina que el 1957 va reconvertir la seva finca d'estiueig amb una funció turística molt poc habitual aquí. La Roca Solé, propietària de Ca'n Solé, va explicar als participants a la ruta com la seva família va comprar l'antiga “Residència Cambrils” el 1975 i va iniciar el negoci vigent avui en dia. Un cop situats darrera del Restaurant Ca'n Gatell, recentment tancat, es va explicar l'inici de l'establiment el 1912 i es va parlar del personal que treballava a l'establiment. Montserrat Flores i Gerard Martí van explicar com el restaurant oferia habitacions de lloguer i com altres veïns de la Platja llogaven part de la seva casa als visitants espanyols i estrangers.

Una altra de les parades de la ruta va ser el restaurant Miramar i, posteriorment, les “cases barates” dels pescadors i finalment el desaparegut “Port Hotel” on la Maria Mata va explicar l'origen del primer hotel de Cambrils, l'any 1962. Montserrat Flores va explicar l'impacte cultural que havia de produir a la població local veure els estiuejants fent vacances, ballant, portant vestits moderns i amb unes pautes socials molt diferents al Cambrils d'aleshores. Gerard Martí va destacar el component femení en l'emprenedoria de nombrosos negocis turístics de la Platja, fet propi d'una societat on els homes es dedicaven exclusivament a la mar. La ruta va acabar al Club Nàutic que tot i que el 1962 va organitzar un campionat d'esquí nàutic, l'entitat va començar a funcionar el 1964 com a resposta a un tipus de turisme diferent al que venia fins aleshores.

Comenta aquest article