Tema del mes

Es descobreix un accés al refugi antiaeri del carrer de les Creus

Per Lluís Rovira i Barenys



Part dels treballs de desenrunament de l’accés es va fer fent servir la pala d’una excavadora per dipositar-hi la runa
Les obres de remodelació que s’estan fent als carrers del Barri Antic van descobrir, el passat 2 de febrer, una de les entrades al refugi antiaeri de la Guerra Civil que hi ha sota el carrer de les Creus. Aquell dia els operaris de les obres aixecaven el paviment de la plaça de l’Església de Santa Maria quan van descobrir, al bell mig de la plaça, l’entrada del refugi del carrer de les Creus. Les indicacions de Joan Ferrando, veí de la zona i coneixedor del refugi, van ser decisives a l’hora de trobar aquesta entrada.

Treballs de desenrunament

L’entrada al refugi estava coberta de runa i el primer que es va fer va ser anar-la treient per mirar de facilitar l’accés a l’interior del refugi i comprovar-ne l’estat de conservació. En els primers moviments de terra es va trobar un casquet de bala. La tasca de desenrunament es va complicar una mica a mesura que s’aprofundia en el refugi. Els dos operaris que hi treballaven van haver de fer servir la pala d’una petita excavadora com a recipient elevador per anar dipositant i traient la runa que tapava el refugi. L’endemà, el divendres 3 de febrer, a la tarda es va obrir una via de penetració al refugi i uns quants veïns del Barri Antic van aprofitar per accedir-hi i comprovar-ne l’estat. La notícia de la descoberta del refugi va atreure molts curiosos fins a la plaça de l’Església per veure els treballs que s’hi feien. Durant el cap de setmana següent es van fer d’altres visites al refugi per part de veïns del Barri Antic.

Bon estat de conservació

El refugi es troba entre 5 i 6 metres de profunditat. Un dels accessos és el que s’ha trobat a la plaça de l’església de Santa Maria. Hi havia un altre accés per la part nord del carrer de les Creus, en la confluència amb el carrer de Rovira, i encara un altre accés des de l’edifici del col·legi Vedruna, que en temps de guerra era la seu de la UGT. Segons van explicar les persones que van accedir al refugi, aquest es troba en molt bon estat de conservació en el tram que va des de la plaça de l’Església fins a la part nord del carrer de les Creus. El tram sud d’aquest refugi ja no es troba en tan bon estat. Pocs metres més avall del trencall que va cap al col·legi Vedruna hi ha ensulsides de terreny, ja que aquest darrer tram no es va construir amb volta d’obra com la resta.
A l'esquerra, vista des de les escales del refugi. A la dreta, uns quants veïns del Barri Antic van baixar  al refugi

§ El refugi de la Guerra Civil es preservarà i es farà visitable§ Una setmana després de la descoberta de l’entrada al refugi, l’alcalde, Robert Benaiges, va manifestar la voluntat del consistori d’adequar l’interior del refugi de la Guerra Civil del carrer de les Creus i fer-lo visitable, “mirarem d’adequar el tram que està en més bon estat de conservació perquè pugui ser visitable, amb les condicions que marquin els tècnics”.

Entre les actuacions a fer, l’alcalde va assenyalar que s’hauria d’instal·lar llum a l’interior del refugi i adequar el sistema de ventilació. El refugi ja disposava d’un sistema de ventilació que consistia en un tub que des del refugi arribava a l’exterior i que està situat en un punt sota la vorera en el tram superior del carrer de les Creus. Aquest tub s’hauria de destapar i protegir amb una reixa perquè tornés a ventilar.
§ Protecció de l’accés§


L’entrada es va tapar perquè no s’hi pogués accedir
Una altra qüestió que s’haurà de resoldre és la d’integrar aquest accés al refugi –que tot just es troba al mig de la plaça de l’Església– amb el disseny de la remodelació prevista a la plaça. De moment, i mentre la zona està en obres, s’ha fet una protecció amb totxanes al voltant de l’entrada al refugi i s’ha col·locat una planxa metàl·lica al damunt per evitar-hi l’accés indiscriminat.
§ L'APUNT La darrera incursió al refugi, ara fa quinze anys§ Un grup de veïns del Barri Antic van entrar al refugi ara fa quinze anys. L’accés es va fer des de la casa d’un particular. Segons explica Joan Ferrando, a la seva casa del carrer de les Creus hi ha un pou que amb el temps es va anar ensulsint i va arribar a connectar amb el refugi. En comprovar que s’hi podia baixar i deprés d’assegurar-se que a l’interior hi havia oxígen respirable, hi van accedir un grup de veïns que van recórrer un tram del refugi i van poder comprovar el seu bon estat de conservació.

REPORTATGE: Els refugis antiaeris de Cambrils

Comenta aquest article