Societat

Entra en funcionament una estació meteorològica local consultable per Internet

Per Jordi Moreno

Joan Carles Pallejà amb els aparells de medició al terrat de casa seva

El cambrilenc Joan Carles Pallejà recentment ha posat en funcionament una estació meteorològica que malgrat ser d’àmbit domèstic no té res a envejar a les professionals. El valor afegit d’aquesta iniciativa és la possibilitat de seguir en temps real a través d’Internet les dades proporcionades pels diferents sensors de l’estació. Si volem saber a qualsevol hora del dia quina temperatura fa a Cambrils o la velocitat del vent que bufa, només cal escriure a la barra del nostre navegador l’adreça següent: http://www.meteocambrils.com/. Esperant només uns segons rebrem al nostre ordinador les dades meteorològiques locals actualitzades puntualment cada mitja hora.

Temperatura, força del vent, pressió baromètrica, pluja...

Al Joan Carles des de sempre li ha agradat l’electrònica de consum, especialment els temes relacionats amb la informàtica. Mogut per aquesta afició, feia temps que volia mesurar amb precisió les ventades que patim al nostre poble, finalment va decidir comprar una estació meteorològica semiprofessional i instal·lar-la a casa seva a la zona del Regueral. El seu funcionament es controla des d’una estació central situada al menjador, aquesta recull per radiofreqüència les dades dels diversos sensors situats a l’exterior i alhora alimenta cada dos segons un ordinador que s’encarrega d’actualizar les dades a Internet. Un procés completament automatitzat que ha requerit moltes hores prèvies de preparació i estudi per part del Joan Carles. El volum d’informació que es recull diàriament és molt gran, per aquest motiu es filtra prèviament i es publiquen les dades més interessants com la temperatura actual, màxima i mínima, la força i direcció del vent, la pressió baromètrica i la pluviometria.

L’estació també és capaç de donar una previsió meteorològica local a partir de la pressió baromètrica, podent-se saber així si plourà o farà vent. Segons el Joan Carles “aquesta informació s’ha de tractar de manera molt subtil perquè les prevsions són a 50 quilòmetres a la rodona i pot marcar pluja a Cambrils i realment estar plovent a Reus”

Una tecnologia a l’abast de tothom

L’abaratiment dels equips electrònics ha permès que una estació valorada fa uns anys en 3.000 euros actualment es pugui adquirir per 600. Tot i aquesta baixada de preus, el Joan Carles ha efectuat una forta inversió per engegar aquest projecte, a banda de l’estació i els sensors associats, ha adquirit un software per fer el tractament de les dades, ha dotat el seu ordinador d’una font d’alimentació ininterrompuda i de ventiladors silenciosos, ha contractat una línia de dades d’alta velocitat ADSL i finalment ha adquirit un domini propi amb un pla de hosting per a la web. Tot i la inversió inicial, el Joan Carles està molt content amb el projecte, “és una iniciativa sense ànim de lucre de servei al poble; de moment no hi he guanyat ni un duro, però si algú vol que li posi un banner publicitari a la web, aquests diners m’ajudarien a pagar com a mínim el manteniment de l’estació. Ara bé, quan d’una afició esperes un benefici, deixa de ser ser-ho i comença a ser un maldecap”.

A banda de la inversió econòmica, també cal valorar les hores dedicades a fer que tot el sistema rutlli. El muntatge i posada en marxa de l’estació va durar uns 15 dies, calia escollir llocs adients on situar els sensors lliures d’elements que poguessin falsejar les dades, després es van calibrar adequadament tots els aparells comparant les mesures obtingudes amb els valors d’altres estacions properes, com ara la de l’Ajuntament de Salou. Però la part més complexa ha estat la creació de la web. El Joan Carles ha trigat més de dos mesos a acabar-la i ha comptat amb l’ajuda de Miquel Gil, responsable d’un conegut portal cambrilenc.

§ Intercanvi d’informació amb altres ‘webs’§

L’estació meteorològica envia dades climàtiques de Cambrils cada 10 minuts a una web dels Estats Units en què es fa el seguiment d’estacions oficials o domèstiques de tot el món. El software de l’estació també permet que altres webs puguin alimentar-se de les seves dades, tal com ho fa Infocambrils.com i en un futur Revistacambrils.com. El Joan Carles també participa en fòrums especialitzats per Internet, intercanviant opinions i impressions amb altres aficionats a la meteorologia, entre ells alguns reconeguts homes del temps de la televisió.
Superada la fase inicial de proves l’estació ofereix dades 24 hores al dia durant tot l’any. La web rep actualment cinquanta visites diàries, però el Joan Carles espera rebre’n moltes més a mesura que la plana es vagi popularitzant. Un primer pas per a la seva promoció ha estat inscriure la plana al cercador Google. Aquest servei ja compta amb seguidors fidels, com el cas d’un estiuejant belga que gràcies aquest servei pot conèixer el temps que fa a Cambrils des del seu país d’origen. Conscient de la repercussió que podia tenir la plana en un poble tan turístic com és el nostre, les dades meteorològiques poden ser consultades en cinc idiomes. A la web també trobarem informació meteorològica actualitzada a nivell estatal i europeu, així com referències a altres webs de temàtica semblant.

Però el projecte d’aquesta estació meteorològica no s’acaba aquí i el Joan Carles ja està pensant en futures millores, com ara l’adquisició de sensors que permetin obtenir dades per duplicat, afegint així major fiabilitat als valors registrats. També li agradaria fer enregistraments de radiació solar amb un sensor addicional, del qual ara no disposa.

Comenta aquest article