Informació general

CiU, PSC i La PLIC presenten una moció contra les reformes impulsades des del govern de l’Estat

Per Cristina Sierra

Moment de la votació de la moció, que va comptar amb els vots en contra dels regidors del PP

Durant el ple ordinari celebrat el passat dimarts es van presentar tres mocions, presentades inicialment pel grup municipal del PSC. La primera d’elles, que va comptar amb el recolzament previ dels grups de CiU i La Plic, mostrava el rebuig a les darreres reformes impulsades pel govern de l’Estat.

Els tres grups van redactar la moció que se centra en nou punts: el rebuig rotund a la reforma perquè comporta un retrocés dels serveis que presta l’administració local; el rebuig a l’augment de l’IVA; el rebuig que els cossos nacionals de funcionaris prenguin decisions que afectin el conjunt de la ciutadania; reclamar al govern espanyol que iniciï un procés de diàleg per arribar al màxim consens social i polític en l’aplicació de les reformes; expressar la preocupació “extrema” sobre la futura “Ley de sostenibilidad del sistema de pensiones”; mostrar el rebuig a la reducció de la prestació de l’atur; posar en valor el reconeixement a la tasca dels electes locals dels pobles i ciutats de Catalunya; demanar al govern català que faci costat als municipis de Catalunya, i traslladar aquests acords al conjunt de les entitats i ens municipals i al Govern Català perquè s’insti al govern de l’Estat a que anul·li les diferents mesures aprovades que estan relacionades amb la Llei de “Racionalización y Sostenibilidad de la administración Local”.

David Chatelain als regidors del PSC: “té el seu valor que vostès presentin aquesta moció i parlin del dèficit, no entraré a recordar l’historial del deute a l’Ajuntament”

Un cop es va llegir la moció, el portaveu del grup del Nou Moviment Ciutadà (NMC)– Oliver Klein– va recolzar el document i va apuntar que en les mesures també s’hauria de procedir a eliminar els sous vitalicis dels polítics o la regulació per llei dels sous dels alcaldes i els regidors. Klein també va apuntar que amb les reformes s’estava ofegant econòmicament a Catalunya.

El regidor d’Urbanisme –David Chatelain– va prendre el torn de paraula per explicar que el grup del PP podia estar d’acord amb certs punts de la moció però totes les reformes eren producte de la crisi del 2007 i “en el seu moment no es van fer les mesures correctores”. Acte seguit, Chatelain va dirigir-se al grup del PSC i els hi va dir que “té el seu valor que vostès presentin aquesta moció i parlin del dèficit, no entraré a recordar l’historial del deute a l’Ajuntament”.  El regidor del PP també va apuntar que algunes mesures, com la reducció del 30% dels regidors, estan ben vistes per la gent.

El portaveu socialista –Robert Benaiges– va replicar a Chatelain recordant que la moció estava pactada per tres grups municipals. “La realitat del país és la que és”. Abans de votar la moció, el regidor del PP va tornar a prendre la paraula per citar un dels polítics i filòsofs de la història que comença a tenir força presència als plens municipals: Ciceró, amb la frase: "El presupuesto debe equilibrarse, el Tesoro debe ser reaprovisionado, la deuda pública debe ser disminuida, la arrogancia de los funcionarios públicos debe ser moderada y controlada, y la ayuda a otros países debe eliminarse para que Roma no vaya a la bancarrota. La gente debe aprender nuevamente a trabajar, en lugar de vivir a costa del Estado."

Benaiges va respondre a la cita afirmant que “estem vivint al segle XXI,no a l’I. Finalment, el punt va ser aprovat per 15 vots a favor i 4 en contra.

Comenta aquest article