Cultura

Un salouenc dóna un pergamí del segle XVII a l'Arxiu Municipal de Cambrils

Per Judit Pinazo



L'alcalde –Robert Benaiges–, Josep M. Guinovart i l'arxivera –Montserrat Flores– mostren el pergamí
L'Arxiu Municipal compta a partir d'ahir amb un nou document històric sobre Cambrils en el seu fons. Es tracta d'un document de compravenda d'una peça de terra situada a la partida d'Horta Jove de Montbrió, dins el terme municipal de Cambrils i escrit en llatí el 7 d'octubre del 1613 sobre pergamí. Josep M. Guinovart, veí de Salou, historiador i aficionat a les subhastes d'Internet va topar ara fa un parell de mesos amb aquest document, que se subhastava en un dels principals portals de subhastes de la xarxa a nivell internacional, l'eBay.

Com a gran aficionat als documents històrics va aconseguir-lo per un preu gairebé insignificant tenint en compte el valor que el document té ara que passarà a formar part de l'Arxiu Municipal. Segons Guinovart "d'aquesta manera hem aconseguit treure'l del col·leccionisme i deixar-lo en fons públic per posar-lo a l'abast de tothom i convertir-lo en patrimoni".

Compravenda d'un tros de terra

Pel que fa al contingut el document privat, segons explica l'arxivera municipal –Montserrat Flores– "parla de la compravenda d'un tros de terra anomenat l'Horta dels Pubills Folch –actual zona nord del municipi– per part d'una vídua amb deutes que per tal d'assumir-les es ven part del seu patrimoni". Segons Montserrat Flores el document trobat també ens acosta a les diferents activitats econòmiques de l'època, com són aquelles relacionades amb l'aprofitament del medi: pagesos, paraires de llana... dels quals fins ara no es disposava de gaire informació.

En el document també s'hi pot apreciar la signatura del batlle de Cambrils i Montbrió, que en aquell moment eren un sol municipi, que dóna permís per a la venda de les terres, així com les signatures dels testimonis, veïns de Cambrils i de Monbrió.

Aquest serà el tercer document en pergamí amb què compta l'Arxiu Municipal de Cambrils, ja que fins ara només disposava de dos documents, el Llibre d'Ordinacions Municipals de l'any 1525  escrit íntegrament sobre pergamí i un document redactat l'any 1622 referent a la separació de Cambrils i Montbrió.


Abans d'exposar-lo al públic, el document s'haurà de tractar, tot i que es troba en molt bon estat. Tal i com explicava l'arxivera municipal, "s'ha de netejar, treure-li la pols adherida, humitejar-lo d'alguna manera perquè conservi l'elasticitat i guardar-lo en una planera".

L'acte va concloure amb la signatura de l'alcalde –Robert Benaiges– i Josep M. Guinovart per donar constància de la donació.

Comenta aquest article