Cultura

Finalitza la primera fase de restauració de la Castlania

Per Cristina Sierra

Aspecte de les obres de restauració de la Castlania, ahir al matí

La primera fase de les obres de restauració de l'edifici de la Castlania ha finalitzat. Ahir al matí, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– i els arquitectes de l'Ajuntament –Ruben Heras i Víctor Pujol– van fer una visita a les obres del projecte de restauració de l'edifici, que va començar a mitjans del passat mes de març.
Aquests treballs permetran la restauració, consolidació i protecció de les restes d'aquest edifici de l'Edat Mitjana, únic a Tarragona i que es troba catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Els treballs es van iniciar amb la implantació prèvia i la intervenció arqueològica, a càrrec de l'empresa RECOP, Restauracions Arquitectòniques, a qui l'Ajuntament de Cambrils va adjudicar les obres per un import de 189.661,68 euros. D'aquest pressupost, el 75% va a càrrec del Ministeri de Foment en el marc de l'1% cultural per l'actuació en el patrimoni històric. Recordem que el passat 3 d'octubre l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i el llavors ministre de Foment –José Blanco– van signar el conveni que establia les condicions econòmiques.

Francesc Garriga: "És de justícia donar les gràcies a l'anterior equip de govern perquè va portar a terme totes les gestions per poder formar part de l'1% cultural"

El regidor de Planificació de Ciutat i Cultura va afirmar que "és de justícia donar les gràcies a l'anterior equip de govern perquè va portar a terme totes les gestions per poder formar part de l'1% cultural". Garriga va manifestar la seva alegria per "preservar la història, la cultura i la identitat en aquests moments de crisi" i va apuntar que "amb el temps se sabrà a què es destinava aquest edifici i es podrà obrir al públic". Per la seva banda, el director del Museu d'Història de Cambrils va afirmar que "aquest edifici és un dels més importants de Cambrils i formarà part de la xarxa museística".

La segona fase de les obres consistirà en protegir el mur i l'entorn de l'edifici

En un mes i mig d'obres s'ha finalitzat la primera fase que ha consistit en l'excavació arqueològica en l'interior de l'edificació fins arribar al nivell d'utilització original i la construcció d'un drenatge perimetral al monument per evacuar les aigües de pluja. En aquest moment, s'estan netejant els coronaments i la protecció amb una capa de morter de calç i s'estan reintegrant les parts dels murs que s'havien perdut, així com consolidar els murs existents recuperant i segellant les esquerdes. La segona fase consistirà en protegir el mur i l'entorn de l'edifici amb una estructura metàl·lica amb una coberta a doble vessant i una tanca perimetral de dos metres d'alçada al voltant de tot el jaciment. El termini de l'execució de l'obra és de 5 mesos.

Les obres de restauració s'han subvencionat amb l'1% Cultural del Ministeri de Foment

Comenta aquest article